Kertünk-Portánk

Kertünk pompás ékessége lehet a klemátisz

Szedlák Réka
Szedlák Réka
Az iszalagként is ismert virágnak számtalan fajtája ismert.

Csodaszép kerti kúszónövény a klemátisz, melynek nem kell más, csak megfelelő talaj, egy kis támaszték, amin megkapaszkodhat, és máris gyönyörködhetünk lila, rózsaszín, fehér vagy piros virágszőnyegében.

Kapcsolódó
10 virág, ami garantáltan méheket csal a kertbe
Az élénk színek vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek.

Talán túlzásnak tűnhet a szőnyeg szó, de elég csak rápillantanunk Szedlák Rékáék klemátiszára, hogy lássuk, egyáltalán nem túlzás.

Szedlák Réka

Öt éve ajándékoz meg ez a Montana Rubens fajtájú klemátisz szépségével bennünket és a szomszédokat is. Virágai szőnyegként terítik be a kerítést. A titka abban lehet, hogy a töve szinte mindig árnyékban van, napfény nagyon kevés ideig éri

– árulta el kérdésünkre Réka.

A klemátisznak vagy más néven iszalagnak számtalan fajtája ismert, nálunk leginkább a kerti terjedt el (a képen hegyi iszalag látható).

A világos és félárnyékos helyet kedvelik, legfőképp azért, mert a virágoknak fényre, míg a gyökereknek árnyékra van szüksége. A hegyi iszalag akár 8 méter magasságig is felfuttatható, a kerti iszalag átlagos magassága 4 méter. A hegyi klemátisz virágzik korábban, májustól nyár elejéig, míg a kerti iszalag mutatós virágai nyár közepétől októberig pompáznak.

Ültetéshez a kerti talaj tökéletesen megfelelő számukra. Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy egy – két rügypár a föld alá kerüljön. A gyökérzet kiszáradását érdemes takarással megakadályozni.

Galéria
Szedlák Réka
Kapcsolódó
Édenkertet varázsolt udvarára egy fiatal házaspár Zentán
Ebben a környezetben feltölthető az örömtank.
Olvasói sztorik