Kertünk-Portánk

Nagy ötletek kis lakásokhoz

Pixabay
Pixabay
Sok jó ember kis helyen is elfér – hangzik a mondás. Ez így is van, ha valamilyen jó programon veszünk részt, de ha az otthonunk ez a kis hely, akkor már kissé más a helyzet. Illetve árnyalja a képet, hogy ennek a sok jó embernek jó sok cucca, bútora, tárolandó holmija van, így a kis alapterületű lakás hamar szűk lehet. Mit lehet tenni ez ellen?

A lakásárak növekedése mellett minden négyzetméternek nagyon kell örülni, így a legtöbben kis lakásban kezdik az életüket. Valószínűleg, mindenkinek megvannak a képek a fejében csodálatosan berendezett, magazinszerű lakásokról, kedvenc bútorokról, de be kell látni, hogy nem minden megvalósítható egy kis alapterületű lakásban. De ne csüggedjünk, bár kihívást jelent, de alapos tervezéssel, jó ötletekkel kihasználhatjuk a teret úgy, hogy megfelelő életterünk is marad.

Kapcsolódó
Nagymamáink korát idézi a felújított retro nyári konyha
Egy szelet múlt, ami sokat jelent a jelenben és felbecsülhetetlen érték lesz a jövőben. 

Pixabay

15 tipp a kis lakások berendezéséhez

  1. Kis lakás esetében úgy érezzük nagyobbnak a tereket, ha egybenyitjuk azokat. Nem mindenki kedveli az amerikai konyhát, de a szűkös konyha és nem túl nagy nappali/egyetlen szoba helyett egy mindkét funkciót ellátó tágasabb teret kaphatunk. Tulajdonképpen elég csak a fürdőszobát és a WC-t fallal határolni. Ha mégis jobban szeretjük a külön helyiségeket, akkor a szobák között elhelyezett beltéri ablakokkal tudunk a fénnyel és a térérzettel játszani.
  2. Rendszerezzünk, szelektáljunk! Ha túl sok a holmink, egyszerűen nem lesz az a szekrénymennyiség, ami elnyeli mindet. Egyébként is: a szekrények rengeteg helyet elvesznek a térből, illetve eléjük pakolni sem lehet, ami még inkább nehezíti a lakberendezést. Sajnos, muszáj a szívünk helyett az eszünkre hallgatni a tárgyainkkal kapcsolatban és megválni azoktól, amelyeket nem használunk. A megmaradó tárgyainkat rendszerezzük, tegyük őket funkció szerint külön dobozokba, tárolókba, így könnyebben tudjuk tartani a rendet és ha keresünk kell valamit, akkor hamarabb megtaláljuk.
  3. Ha már szekrény: a különálló darabok helyett a rendelkezésre álló teret teljesen kitöltő, plafonig érő beépített szekrényt érdemes készíttetni, így több mindennek jut hely. A szekrény tervezésénél gondoljunk a nagyobb tárgyainkra, pl. bőröndök, porszívó, vasalódeszka stb. is.
  4. A csukódó-nyíló ajtók szintén térigényesek és a bútorozást nehezítik, helyettük a tolóajtók helykímélőbb megoldást jelentenek.
  5. Az ágy az egyik legnagyobb területet elfoglaló bútordarab. Van, aki kinyitható kanapét vesz helyette, de az egyre modernebb darabok ellenére ez sokaknak nem nyújt kielégítő pihenést. Ha az ágy mellett döntünk, akkor is sokféle lehetőségünk van a falról lenyitható változatoktól a tárolóhelyes dobogóra építettől a galériaágyakig.
  6. Ha a bútoraink könnyedén áthelyezhetők, mozdíthatók, akkor többféle funkcióra is használhatjuk ugyanazt a darabot. Például két fős háztartásnál a konyhában éppen nem kellő étkezőszékek lehetnek az éjjeliszekrényeink.
  7. Tisztítsuk meg a felületeket! Most nem takarításra gondolunk, hanem az eltakarításra. Ha sok tárgyunk van szem előtt, polcokon, asztalokon, akkor zsúfoltabbnak tűnik miattuk a lakás. Egy-két dísztárgy bőven elegendő, a használati tárgyakat pedig igyekezzünk a helyükre tenni, miután már nem kellenek.
  8. A berendezési tárgyakból, lakástextilekből, falszínekből válasszunk világos, neutrális színeket, ezzel tágíthatjuk a teret. A mintákkal is bánjunk csínján.
  9. Egy-egy jól elhelyezett tükör több fényt juttat a helyiségebe, illetve szintén növeli a térérzetet.
  10. Sokan nem gondolnak rá, de a lelógó csillárok is szűkítik a teret, a beépített led lámpák praktikusabbak lehetnek.
  11. Nem kell minden bútorunkat betenni a lakásba. Ha máshonnan költözünk, kaptunk, örököltünk bútorokat, azokat általában igyekszünk elhelyezni az új otthonunkban, hiszen ott vannak, semmi bajuk stb. Pedig érdemesebb lenne egy-egy darabtól megválni, hiába alkotnak például egy ülőgarnitúrát a kanapé és a fotelok, ha nekünk csak egy kanapéra van elegendő helyünk. A terjedelmes bútorok helyett mindenképpen válasszunk légiesebb, helytakarékos bútorokat.
  12. Vannak megszokások, amiken nehezen változtatunk. Például a legtöbb helyen bőven elég lenne egy kétégős tűzhely a szokásos négyégős helyett. Az így felszabaduló helyet használhatjuk tárolásra vagy az étel előkészítésére.
  13. A szék, a kanapé nem a ruhák tárolóhelye. Ha mégis mindig ott kötnek ki a levetett ruháink, akkor érdemes egy olyan helyet kinevezni neki, ahová hasonlóan könnyen ledobhatjuk azokat.
  14. A legtöbben ragaszkodnak a készletekhez. Legyen 6 egyforma tányér, 6 szék a nagy ebédlőasztal körül, 6 tányéralátét stb. Biztos, hogy mindenből kell annyi? Hányszor vagytok pontosan hatan? Ugye, hogy legtöbbször vagy kevesebben vagy többen, akkor meg szinte mindegy, hogy a hatos készlet megvan-e.
  15. Fontos, hogy gondoljuk át a szokásainkat, életritmusunkat. Más berendezés szükséges a gyakran vendégeket fogadó, a home office-ban dolgozó, a főzni szerető, az estéken főként filmnézéssel történő lakók esetén.

Bár a bútorainkat hosszú távra választjuk, de azért mindig ott a lehetőség a változtatásra. Egy rossz döntés vagy akár az élethelyzet megváltozása után nyugodtan lehet variálni, eladni, elajándékozni, ami nem kell és számunkra megfelelőbbre cserélni.

Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik