Kertünk-Portánk

Hódító útjukra indulhatnak a raklapházak

I-Beam Design
I-Beam Design
Egy 23 négyzetméteres miniház körülbelül 100 raklap felhasználásával készülhet el.

Gyorsan és szuperolcsón összerakható egy ház, csak száz raklap és 75 dollár (30 500 Forint) kell hozzá: ennyiért kínál ugyanis letölthető raklapház-tervrajzokat egy amerikai építésziroda, írta a Player.

Kapcsolódó
Csináltak 17 ezer vályogtéglát, és megépítették a házukat
A falak két hónap alatt készültek el sárhabarccsal a helyi kőműves segítségével.

A raklapot ismerjük belsőépítészeti eszközként – remek polcokat, kültéri bútorokat, virágtartókat lehet belőlük készíteni –, de mivel masszívak és könnyűek, építőanyagként is jól hasznosíthatók.

Az Architizer építészeti portál szerint évente 21 millió raklapot dobnak ki, amiből önmagában 40 ezer embernek épülhetne otthon.

Csak az Egyesült Államokban másfél év alatt előállított raklapokból megoldhatnák a világ 33 millió menekültjének elszállásolását.

Lakhatási világválság

A lakhatási válság világjelenség: egyrészt egy ENSZ-adat szerint a Földön 1,6 milliárdan nyomornegyedekben, olyan tákolmányokban élnek, amit egy természeti csapás könnyen végképp elpusztíthat, másrészt sokan a többiek közül is keresik egy egyszerűbb, megfizethetőbb és fenntarthatóbb életforma feltételeit.

Minderre kínálja egyszerű megoldását a New York-i I-Beam Design kész, letölthető tervrajzaival raklap-épületekhez.

Az I-Beam Design ígérete szerint a tervek alapján egy ötfős csapat egyetlen hét alatt felépíthet egy 23 négyzetméteres miniházat körülbelül 100 raklap felhasználásával.

A raklapház ezután kővel, sárral, fával vagy bármilyen szabadon választott anyaggal szigetelhető, a tető beborítható ponyvával vagy hullámosított műanyaglemezzel. Később, jobb anyagokból tovább erősíthető, javítható a ház.

Átmeneti lakhatásnak vagy nyaralónak tökéletes lehet a raklapház. Itthon logikus lenne vályoggal tömíteni a falakat, de nem tűnne túl bonyolultnak saját raklapház-terveket készíteni a hazai adottságokhoz igazítva.

Kapcsolódó
Zseniális lett Budakalász új dombháza, egy nagy család otthona
Nulla rezsi, biogazdálkodás. Mikroklímát teremt a tó, télen korcsolyáztak rajta, nyáron úsztak benne.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik