Kertünk-Portánk

Jótékonykodó vályogépítők lepték el a júliusban leégett ácsi házat

Gáspár János vályogfal-építő mester vezetésével egy hét alatt harmincan kapcsolódtak be a jótékonysági munkálatokba.

Mint azt korábban megírtuk, 2022. júliusában szikra lobbantotta lángra egy Ácson élő öt fős család pajtájának tetejét. Percek alatt leégett az istálló, az erős szél miatt a lángok átterjedtek a lakóépületre is.

A lakhatatlanná vált vályogházat nem a tűz, hanem az oltásnál használt víz tett tönkre: a vályogfalak átáztak, egyre nehezebben bírják a megmaradt tetőszerkezet súlyát. A tűzeset óta egy 41 négyzetméteres lakás a család élettere, melyet a helyi önkormányzattól bérelnek.

A tragédia után a házaspár Gáspár János vályogfal-építő mesterhez fordult  – akit egy Balatonendréden rendezett vályogos táborban ismert meg a családfő és nagykorú fia -, hogy tanácsokat kérjenek a szakembertől a tönkrement ház felújítására.

Beszélgetésüket követően Gáspár János Ácson helyszíni szemlét tett a portán, és úgy döntött, hogy jótékonysági vályogos tábor szervezésével segít a bajba jutott családon. A nemes kezdeményezést tett követte: november 21-én elkezdődött az épület felújítása, a tábor 28-án fejeződik be.

Nagyon szorgalmas és lelkes csapat jött össze, akik tanulni és segíteni szeretnének, mellettük több, a vályogépítésben jártas szakember ismerősöm és barátom kapcsolódott be a jótékonysági felújításba. Már az első napon lekerült a megázott falakról a cementes vakolat, előkészítettük a vályogvakolatnak az agyagot és a falakat. Az ácsok – akik a táborunktól független brigádot alkotnak – is nagy lendülettel láttak neki a tető újjáépítésének

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János.

A hét folyamán az időjárás nem volt mindig kegyes a házfelújítókhoz, akik ennek ellenére jól haladtak a munkálatokkal. Reményeik szerint táborzárásra a ház összes helyiségére felkerül a vakolat és a tetőszerkezet védelmet ad a további beázások ellen.

Összességében harmincan kapcsolódtak be a munkálatokba, ki egy-két napig, ki egész héten át. A táborozók megismerhették a vályogvakolat -, a vályogtégla- és a rakott sárfal-készítés technikáját, és ismereteket szerezhettek a kenderköteles vakolatdíszről is. Bihari Ádám építész a tervezésről, a vályoggal kapcsolatos hatályos jogszabályokról és a természetes hőszigetelés lehetőségeiről tájékoztatta az érdeklődőket, míg Lénárt István az ősi technikával készült tapasztóanyagokat mutatta be

– említette a vályogfal-építő mester.

Képgalériánkban bekukkanthatunk a munkálatok sűrűjébe

Galéria

A károsult család természetesen nagy örömmel fogadta a jótékonysági munkálatokat.

A mai világban ritka az ilyen önzetlen segítség és összefogás. Köszönettel tartozunk Gáspár Jánosnak, aki a tragédiát követően a bajban sem engedte el a kezünket, az általa szervezett vályogos táborral pedig lendületet adott házunk felújításának

– mondta a család nevében, Gyevnárné Szűcs Erika.

A hölgy szerint messze még az útjuk vége, a teljes felújítás – az építőanyagok árainak folyamatos emelkedését ismerve – akár évekig is eltarthat, de a mostani munkálatokkal elindultak álmaik megvalósításához.

A család támogatására az alábbi elérhetőségeken van lehetőség

Számlatulajdonos: Gyevnárné Szücs Erika

Számlaszám: 11773401-01-886090

IBAN: HU761177-34-01-01-88-6090-00000000

Swift kód: OTPVHUHB

Aki nem magánszemélyként szeretne adományozni, az az Ács Város Fejlődéséért Alapítványon keresztül teheti meg.

Bankszámlaszám: 63200092-15901385-00000000. A közlemény rovatban kérik feltüntetni: „Adomány a tűzkárosultak részére”

Kapcsolódó
Csináltak 17 ezer vályogtéglát, és megépítették a házukat
A falak két hónap alatt készültek el sárhabarccsal a helyi kőműves segítségével.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik