Kertünk-Portánk

Évek óta sláger a vályogépítés a Balatonnál

A vakolathímzések fontosságáról is hallhattak előadást a résztvevők.

Reneszánszát éli a vályogépítészet, egyre többen érdeklődnek az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt.

Kapcsolódó
Húsz éve űzi az ősi mesterséget a vályogházak mindentudója
Mit tegyünk, ha vizesedik a fal, és mit, ha felújítunk? A szaki megmondja.

Mindezt bizonyítandó a Gáspár János vályogfal-építő mester által szervezett és lebonyolított “Minden, ami vályog” elnevezésű táborok sikere. A Pándon élő szakember balatonendrédi birtokára évről-évre többen érkeznek, hogy elsajátítsák a vályogépítészet és a hozzá kapcsolódó építési technikák alapjait. Így történt ez idén, június második felében, amikor egy héten át minden a vályogról szólt Balatonendréden.

A hagyományoknak megfelelően a táborlakók megismerhették, hogyan lehet a helyben vagy a környéken található agyagból jó minőségű vályogvakolatot készíteni. Gáspár János bemutatta a vakolat-, a kemence- és a vályogtégla-, illtve a rakott sárfal készítés fortélyait, valamint a kenderköteles vakolatdísz technikáját. A munkafolyamatokba természetesen aktívan bekapcsolódtak a résztvevők.

A korábbiakhoz képest új elem volt a táborban a meszelés, valamint a bontott faanyagok újrahasznosítása bútorként – ennek eredményeként két gyönyörű kanapé keret készült a tábor idején. E témához kapcsolódva bemutattuk, hogyan lehet kiirtani a szuvas fából a bogarakat

– mondta érdeklődésünkre a vályogfal-építő mester.

A gyakorlati képzés mellett előadásokat is hallhattak a résztvevők. Kovács Zsófia okleveles építőmérnök a munkafolyamatok sorrendiségét vázolta fel, Bihari Ádám okleveles építészmérnök pedig a vályog kortárs építőiparban betöltött fontosságáról, lehetőségeiről beszélt.

Varga Rita okleveles építészmérnök, környezettudatos építés szakmérnök nagy figyelemmel kísért előadásának címe önmagában is érdekfeszítő volt: “Vakolathímzések a népi lakóházakon – avagy jelképek a magyar néplélekben”.

A vályog, mint anyag és mint építési mód iránti növekvő érdeklődést az is mutatja, hogy mostani táborunk munkájába már Szlovákiából érkezett résztvevők is bekapcsolódtak. Az ő nem titkolt céljuk, hogy saját hazájukban a jövőben népszerűsítsék a vályogot, és a balatonendrédihez hasonló táborokat szervezzenek

– említette Gáspár János.

A vályogfal-építő mester elmondta, hogy ebben az évben még két tábort szervez. Az augusztusi balatonendrédi teltházas, a júliusi, a Keszthely közelében lévő Holládra szervezett táborra is csupán két szabad hely maradt.

A tábor részleteiről a Vályogfal nevű Facebook oldalon üzenetben lehet érdeklődni.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik