Kertünk-Portánk

Íme a karácsony nyolc jellegzetes illata

freepik.com
freepik.com
A karácsony az ünneplés és az öröm időszaka. Mi is lehetne jobb módja annak, hogy fokozzuk az élményt, mint a karácsonyi illatok élvezete?

Az év minden évszakának megvan a maga jellegzetes illata. Tavasszal a nyíló virágok, a fű, az orgona, a friss szél illatát élvezhetjük, nyáron a lekaszált fű, a rózsa ontja jellegzetes illatát. Ősszel a sült tök, az avar, az alma, a gyömbér, a fahéj illata kényeztet el minket.

A télnek, de főképp a karácsonynak is megvannak a maga jellegzetes illatai. Amiket, ha megérzünk, azonnal az ünnepi hangulat, az advent, a békesség, a szeretet ünnepe jut eszünkbe.

A karácsony az ünneplés és az öröm időszaka. Mi is lehetne jobb módja annak, hogy fokozzuk az élményt, mint a karácsonyi illatok élvezete? 

freepik.com

Fahéj

Amikor a karácsonyra gondolunk, a fahéj nagyszerű illata az elsők között jut eszünkbe. Ez azért van talán, mert egy népszerű fűszer, amelyet számos ünnepi receptben használunk.

Édes, fűszeres, meleg, hívogató illata mindent otthonosabbá és vidámabbá varázsol – tökéletes a hideg téli éjszakákra, tökéletes karácsonyra. Használhatjuk a fahéjrudakat szárított naranccsal kombinálva dekorációként, de pot pourriban, gyertyákban is, adhatjuk süteményhez, hogy a sütés közben élvezhessük illatát, és forró italhoz is.

A fahéj egyébként nem csak varázslatos hangulatot varázsol, de támogathatja az immunrendszert is, amire a hideg évszakban igazán szükség lesz.

Vanília

A vanília illata az egyik legismertebb és legkedveltebb illat. Nyugtató hatással van a lélekre és a testre. Sok ember számára a vanília illata meleg emlékeket idéz a karácsonyi sütemények sütéséről. Ez a meleg és kellemes illat még különlegesebbé teszi a karácsony ünnepét.

Narancs

freepik.com

Nincs karácsony narancs nélkül. legalábbis napjaink karácsonyához már mindenképpen hozzá tartozik friss gyümölcsként és szárított gyümölcsként egyaránt. Sokan a héját illatosítóként a radiátorra teszik, vagy szegfűszeget böködnek bele, mások megszárítják a gyümölcsöt és fűzéreket készítenek belőle.

A narancs minden fajtája fényes, illatos áldás, ami átsegít minket az év legsötétebb napjain.

Mézeskalács

Miért nem lehet mindent mézeskalácsból?- kérdezi sok gyermek az ünnepek alatt. És valóban, miért nem? Hiszen az íze és az illata is, az az édes, vajas, gyömbéres, fűszeres illat egyszerűen ellenállhatatlan, és mindig vonzza azt, aki a közelben tartózkodik.

A mézeskalács hagyományos, megkerülhetetlen karácsonyi finomság gyömbérrel, fahéjjal. Nincs is jobb módja annak, hogy élvezzük az ünnepet, mint érezni az illatukat, majd beleharapni a klasszikus falatkákba. Persze aki nem süt, annak sem kell lemondania az illatélményről, hiszen ma már számtalan mézeskalács illatú gyertya, füstölő, illatosító megadhatja az illúziót.

Sült gesztenye

freepik.com

Egyetlen karácsonyi vásár sem teljes a sült gesztenye illata nélkül. Ahogy az édes, diós illata keveredik az összetéveszthetetlen forró szénillattal, már messziről érződik, és kellemes hangulatot varázsol a zsibongó forgatagba. Tagadhatatlanul van valami a frissen sült gesztenye illatában, ami azonnal a felszínre hozza a boldog ünnepi emlékeket.

Forró csoki

Ki ne szeretné a forró kakaó illatát? A gazdag, csokoládés illat elég ahhoz, hogy bárkinek összefusson a nyál a szájában.

A forró csokoládé illata a hideg téli napokat és a gyerekkorunkat juttatja eszünkbe. Ez az egyike azoknak a megnyugtató illatoknak, amelyek azonnal átvihetnek minket egy másik térbe és időbe, amikor az élet még  gondtalanabb volt.

Semmi sem hasonlítható a forró csokoládé édes, megnyugtató illatához, amely felmelegíti a csontokat egy hideg napon. Finom csokoládé illata olyan, mint egy kényelmes takaró az érzékeink számára – még a legmogorvább Grincs szívét is felvidítja.

Forralt bor

freepik.com

A forralt bor a karácsony egyik slágeritala egy csipetnyi fűszerrel. Ha megjelenik az utcákon, az mindig biztos jele a közelgő karácsonynak. Ízletes fahéjas-gyömbéres íze és megnyugtató illata van a hideg évszakban.

A karácsonyi vásárok hangulatát feldobja, de otthon a tűzhelyen is elkészíthetjük a forralt bort, aminek isteni gőzei a lakásban is klasszikus karácsonyi illatot, hangulatot teremtenek.

Fenyőillat

Az egyik legikonikusabb karácsonyi illat a fenyőtű illata, felidézi az ünnepi családi pillanatok emlékeit, a szikrázó karácsonyi fényeket, vidám énekeket és természetesen a karácsonyi ajándékok varázsát.

Sok ember számára a friss fenyő illata a karácsonyi szezon szinonimája. Ki ne szeretné a buja, zöld karácsonyfa friss fenyőillatát? Vannak, akik még fenyőtűt is szeretnek égő kandallójukba tenni, hogy a fás illat átjárja otthonukat.

Kapcsolódó
Ilyen volt a karácsony a nyolcvanas években
Ízek és illatok, hagyományok és békesség. Szívmelengetőek kolléganőnk emlékei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik