Kertünk-Portánk

Ezért ne együk meg a megzöldült burgonyát

Unsplash
Unsplash
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a megvásárolt, betárolt burgonyát, akkor előfordulhat, hogy elkezdenek a szemek kirügyezni, megzöldülni. Megehetők ezek még?

Akkor kezdenek el rügyezni a gumók, ha például a lakásban magasabb hőmérsékletre kerülnek. Ha még fény is éri, akkor még gyorsabban megy végbe a folyamat. Ezért kell hűvös és sötét helyen tárolni a krumplit a hosszabb eltarthatóság érdelében – írja a Hobbikert.

Ha fényhez jut a burgonya, akkor klorofil termelődik és zöld lesz a színe a külső részein. Emiatt lesznek zöldek más növények is. Ez nem jelentene rosszat, mert nagy mennyiségű hasznos ásványi anyagot, például vasat tartalmaznak a zöld növényi részek.

Viszont a fény és meleg együtt már szolanin termelődését is kiváltja, ami nagy mennyiségben mérgező lehet. A tünetek közé tartozik a hányinger, a hasmenés, a hányás, a gyomorgörcs, a torokégés, a fejfájás és a szédülés. A szolanin is a burgonya zöld héja közelében koncentrálódik, a fejlődő csírákkal együtt. Ezért nem tanácsos zöld vagy kicsírázott burgonyát fogyasztanunk.

Ha vastagon levágjuk a zöld héjat, akkor csökkenthetjük a mérgezés esélyét, de a burgonya íze keserű lehet. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ahogy megindul a csírázás, azzal fokozatosan csökken a gumóban lévő keményítő és vitaminok mennyisége, azaz egyre csekélyebb lesz a tápanyagtartalma.

Ha már sok a csíra, kiterjedt a zöld rész, akkor jobb, ha nem használjuk fel étkezési célra – viszont a kertbe kiültethetjük.

Kapcsolódó
Kiderült a világ legnagyobb krumplijáról, hogy nem is krumpli
Először gombának hitték, aztán burgonyának. Egyik sem igaz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik