Mozaik

Padlót fogott a burgonya ára

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Régen volt már ilyen olcsó a burgonya, mint a mostani télen, írja a delmagyar.hu.

Kapcsolódó
A burgonya is okozhat allergiát?
Habár az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, a burgonya is okozhat allergiát vagy ételérzékenységet.

Bozsó Gábor balástyai termelő a lapnak arról beszélt, idén nagyon rossz ára van a krumplinak, sok is termett, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt kiesett számos étterem, és kevesebb árut vesz fel a közétkeztetés is. Hozzátette, 70-80 forintnál többet nem lehet kapni a burgonya kilójáért, és a téli tárolásra alkalmas ára nem is igen ment 80 forint fölé egész télen.

Mint fogalmazott, amikor az elmúlt évben elkezdődött a járvány, a felvásárlási láz a krumplit is érintette, ideiglenesen fel is szökött az ára.

Ez a kettő éppen elég volt ahhoz, hogy vidéken sokan azok is vessenek belőle, akik a korábbi években ezt nem tették. Ez is lehet az egyik oka a bőségnek, és akkor az importba nem is mennék bele

– értékelt a termelő.

Az, hogy sok a krumpli, már a nyár vége felé látszott, óriási volt a túlkínálat Nyugat-Európában a koronavírus hatására, emiatt nálunk egyetlen hónap alatt majdnem 7 százalékkal olcsóbb lett a KSH adatai alapján.

A burgonya így azon kevés élelmiszerfajtához tartozik, amelynek az elmúlt egy évben csökkent a fogyasztói ára. Bár az elmúlt télen már januárban csaknem elfogyott a hazai termesztésű burgonya, ez most közel sincs így.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik