Kertünk-Portánk

Így ültessük ki a gyökeres fenyőfát

mti/sóki tamás
mti/sóki tamás
Hagyományosan vízkeresztkor kerülnek ki a korábban feldíszített karácsonyfák az otthonainkból. Sokan a gyökeres élő fákat választják, hogy később a kertjeik díszei lehessenek.

Mivel jelenleg nagyon enyhe az idő, így egyszerűen kiültethetjük a fákat, nem kell fagymentes zugot keresnünk. Alapvetően a fokozatos kiszoktatást szokták javasolni a hősokk elkerülése végett, de ennek most nincs akkor jelentősége.

Szélvédett, árnyékos helyet válasszunk a fenyőnek. Figyeljünk a fa típusára, nézzünk utána, hogy kifejlődni mekkora lesz a fenyő. A szerb luc és a duglasz fenyő karcsúbb, a nordmann fenyő és az ezüstfenyő szélesebb koronájú lesz. A ház vagy egyéb tereptárgyak közelsége és a körülötte levő növények szempontjából is fontos, hogy hová kerül a fa.

Akkor gödröt ássunk, amelyikbe kényelmesen belefér a földlabda (kb. 1,5-ször legyen nagyobb a gödör a földlabdánál).

A gödör aljára kerüljön érett, szerves trágya.

Ha lebomló anyagba (pl. jutaszövet) csomagolták a gyökérzetet, akkor azzal együtt kerüljön a földbe. Ha nem lebomló, például nejlon, akkor természetesen, el kell távolítani azt ültetés előtt. Közben ügyeljünk arra, hogy a föld ne essen le a gyökérzetről.

Ültetés után tömörítsük a földet a fa körül taposással.

Utána alaposan be kell öntözni a növényt. Csapadékszegény időjárás esetén folyamatosan pótolni kell a nedvességet, a telepítés évében nyáron is öntözzük.

Kapcsolódó
Porva tavának közepén áll a falu karácsonyfája
A két és fél méter magas fenyőfa a Pálos-tó vizén úszik.
Olvasói sztorik