Mozaik

Egyhavi átlagfizetésbe kerül őshazájában a nordmann fenyő

Ez elég drága karácsonyi befektetés.

Grúzia az őshazája Európa kedvenc karácsonyfájának, az illatos nordmann fenyőnek, ezért vetődik fel a kérdés: miért olyan drága ez a fenyő arrafelé?

A vásárlók imádják a kaukázusi jegenyefenyő klasszikus alakját, kellemes illatát és puha tűleveleit. Európa legnépszerűbb karácsonyfája, a piac 60% -át teszi ki. Európa-szerte megkérik a sudár fa árát, de Grúziában, ahol a fák őshonosak, akár egy havi átlagfizetést is fizethetnek értük, írja a BBC.

De nem mindig volt ez így. A múltban a nordmann tűzifa olcsó volt a grúz piacon, ám illegális fakitermelésből származott. 2011-ben azonban a drasztikus erdőirtás miatti aggodalmak következtében új szabályokat és magasabb pénzbírságot vezettek be a probléma megoldására.

Fotó: Wikimedia Commons

Manapság az illegálisan kivágott fák eladásáért vagy szállításáért a büntetés mértéke 1200 lari (123 000 ft). Ez óriási összeg itt, ahol az átlagos havi fizetés 2018-ban mintegy 110 ezer forint volt. A magas büntetés szinte teljesen megsemmisítette az illegális karácsonyfák piacát. Maradt a karácsonyfák faiskolákból való beszerzése a számukra. Az Agromax Décor, a főváros, Tbiliszi szélén fekvő, tűlevelű fákra szakosodott faiskola 850 és 1500 lari (87000-155000ft) közötti áron számol egy 2 méteres nordmann fenyőt.

A nordmann fenyők lassan növő fák, akár 10 évig is eltarthat, mire megnőnek karácsonyfa méretűre. Számos grúz faiskola csak akkor kezdett el foglalkozni ezekkel, amikor a fakitermelés elleni küzdelem miatt megnőtt a legális fák iránti kereslet.

Ez furcsa, bár remélhetőleg átmeneti helyzetet eredményez Grúziában, a gyönyörű karácsonyi fenyő piacáról híres országban. Exportálnak nordmann fenyőmagvakat Dániába és Lengyelországba, majd onnan importálják a facsemetéket, miközben várnak arra, hogy a saját ültetvényeiken telepítettek felcseperedjenek.

Chichilaki, a grúzok karácsonyfája

Fotó: Wikimedia Commons

De ha idővel csökkenek is a fenyőárak, akkor sem biztos, hogy népszerű választássá válnak a hagyományőrző grúz családokban. A magas árak egyelőre egy régi hagyomány feléledését segítik elő. A chichilaki (csicsilaki – Szent János szakálla magyarul) egyenes, mogyorócserjéről vagy diófáról lehántott réteg, amit aztán kézzel alakítanak karácsonyfa formájúra. Kis gyümölcsökkel és bogyókkal díszítik, és ezt állítják fel a házban, amikor január  január 7-én az ortodox karácsonyt ünneplik.

Más források szerint viszont már december végén felállítják, ahogyan nálunk is szokás, és szilveszter után elégetik, hogy bő termést hozzon az új esztendő. A chichilaki eladását a szovjet uralom alatt betiltották, de a hagyomány mára visszatért.

Kiemelt kép: Pixabay

Így válasszunk tökéletes fenyőfát karácsonyra
Döntsük el, mi a legfontosabb szempont: ökolábnyom, illat, tartósság vagy ötletesség. A választásban segítünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik