Kertünk-Portánk

Így válasszunk tökéletes fenyőfát karácsonyra

Döntsük el, mi a legfontosabb szempont: ökolábnyom, illat, tartósság vagy ötletesség. A választásban segítünk.

Karácsony előtt mindig felparázslik a vita, hogy műfenyőt vagy élő fenyőt vegyünk-e. Mára a kérdést és a választ a környezetbarát gondolkozás motiválja elsősorban, az olyan gondok, hogy az élő fenyő tüskéi teleszemetelik a lakást, nehéz kiszedni őket a szőnyegből, másodlagossá váltak.

Fotó: Pixabay

Élő fa vagy műfenyő?

A műfenyő PVC-ből készül, és a többségüket Kínában gyártják. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a Távol-Keletről történő szállítás és a műfenyő legyártása akkora ökolábnyommal jár, hogy több mint tíz éven át kell használni a fát ahhoz, hogy környezetkímélőbb megoldásnak bizonyuljon, mint az élő fenyőfa kivágása. Ráadásul minden terméknek van “beépített elévülése”, ami napjainkban egyre rövidebb idő. Ezzel érik el a gyártók a termék újravásárlását.

Az élő fenyőfák kivágása ökológusok szerint is jobb megoldás annál, mint hogy Kínából behozott, hamar elhasználódó műfenyőt vásároljunk. A fenyőfák nagy része ugyanis kifejezetten ilyen célból nevelkedik a fenyőfa-ültetvényeken, ahonnan a piacokra szállítják őket. Éppen ezért ez nem számít erdőpusztításnak.

Hogyan válasszunk?

Ha jó minőségű fát szeretnénk, lehetőleg faárusítással foglalkozó helyekről vegyük meg a fenyőt. Ezekben a kereskedésekben szakszerű segítséget és tanácsot kapunk a megfelelő fajta kiválasztásához is, ráadásul a csomagolást és a kiszállítást is vállalják többnyire.

Fotó: Pixabay

Milyen fajtát vegyünk?

A legillatosabb a lucfenyő, igazi karácsonyi hangulatot teremt, azonnal belengi az egész lakást a finom fenyőillat, ahogy behozzuk. Jó illata van még az ezüst-, a fekete- és az erdei fenyőnek is, a duglászfenyő tűlevelei megdörzsölve pedig narancsillatot árasztanak.

A legkülönlegesebb színe az ezüstfenyőnek van, a legszimmetrikusabb viszont a tökéletes formájú Nordmann fenyő, ráadásul a tűlevelei egyáltalán nem szúrnak, a duglászfenyőéi pedig kifejezetten puhák.

A legkönnyebben díszíthető a duglászfenyő: puha tűlevelei egyesével állnak, ágai viszont könnyen hajlanak, ezért nem ajánlott nehéz díszt akasztani rájuk. Ha súlyosabb díszeink vannak, termések vagy mézeskalács, az erős ágú és levelű ezüstfenyőt válasszuk.

Ha a tartósság az elsődleges szempontunk, felejtsük el az illatos lucfenyőt, és válasszuk a Nordmann fenyőt, tűlevelei ugyanis rászáradnak az ágakra, ezért nem hullanak le. Sokáig bírja levélhullás nélkül szobahőmérsékleten a duglász-, a fekete- és az erdei fenyő is.

Így tartsuk díszítésig

Ha vágott fenyő mellett döntünk, metsszünk le az aljából pár centit, és állítsuk vízzel teli vödörbe a felhasználásig. A folyadékpótlás azért fontos, mert így később kezdi el csak hullajtani a leveleit, miután bevittük a lakásba. Karácsonyig tartsuk hűvös helyen, és mindig legyen alatta elég víz, hisz egy fácska több liter vizet is magába szívhat naponta. Fokozatosan szoktassuk a benti hőmérséklethez, de ha erre nincs lehetőségünk, tegyük olyan karácsonyfatalpba, aminek víztartója is van. Ez egyébként minden esetben ajánlott.

Karácsonyfa kreatívan

Vágjunk le néhány ágat egy lucfenyőből, tegyük egy nagyobb vázába, ha beérjük kisebb fával is, majd ezt díszítsük kedvünkre. De gallyakból is kirakhatunk a falra egy fenyőfát, amit aztán izzósorral vagy egyéb díszekkel ékesítünk fel ízlésünk szerint. Italos palackok, papírguriga, fából készült lemezek, de valójában bármi lehet a kreatív karácsonyfánk alapanyaga. Egyéb ötlet híján egy szép nagy szobanövényt is kinevezhetünk karácsonyfának, és bátran feldíszíthetjük.

Kiemelt kép: Pixabay

Hegyoldalon fénylik a világ legnagyobb karácsonyfája
Az egyedülálló látványosságot 50 kilométerről is tökéletesen lehet látni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik