Kertünk-Portánk

Veszélyt jelent a méhekre a hirtelen érkező hideg

pixabay.com
pixabay.com
Az igazi bajt az jelenti, hogy a jó időben nagyságrendekkel megnövekedett többlet fogyasztás miatt a méhek feltelnek bélsárral, és ha ezt nem tudják időben kiüríteni – mert kint rossz az idő – elpusztulhat a család.

Kimondottan meleg volt a november, december, de januárban is csak kevés hideg napot számolhatunk össze. A jó idő a méhekre is hatással van. Gondot az okozhat, ha a tartós meleget esetleg egy nagyobb lehűlés követi, írja a teol.hu.

Ha a méhcsaládok telelése alatt néhány napra megenyhül az idő, és ki tudnak repülni a méhek, azzal nincsen semmi probléma, még fokozza is a telelés biztonságát. Más azonban az a helyzet, mikor tartósan jó az idő télen.

Egy hosszantartó enyhe ciklus igen veszélyes. Elkezdett virágozni a mogyoró, és a kellemes, több mint kéthetes tavaszias időjárás alatt a méhek rendszeresen repültek, és gyűjtötték a virágport. Ez beindította a méh-anyák petézését akkor, amikor a teljes nyugalom időszakában kellene lenniük a családoknak. Ezt úgy tudnám jellemezni, mintha a mackók és a sünik nem aludnának téli álmot

– mondta Nagyernyei Attila, a Tolna megyei méhész egyesület elnöke.

pixabay.com

Mivel a bebábozódáshoz a méhek a fészek hőmérsékletét 36 fokos hőmérsékletre emelik, ez rendkívül nagy megterhelés számukra, különösen akkor ha visszajön a hideg. Most pedig erre lehet számítani az előrejelzések szerint.

Ilyenkor hihetetlenül megnő a fogyasztás a kaptárakban, amire lehet megoldás a mézes lép, kemény, főzött cukorlepény, de az igazi bajt az jelenti, hogy a nagyságrendekkel megnövekedett többlet fogyasztás miatt a méhek feltelnek bélsárral, és ha ezt nem tudják időben kiüríteni – mert kint rossz az idő – elpusztulhat a család.

Ez a jelenség a hasmenés, vagy nozéma. Mivel a méh rendkívül tiszta állat, és a szennyeződést szeretné a lépekről eltávolítani, sajnos elfertőződik a szájszerve, és így a család odavész.

A méhészek mindenesetre annak örülnének, ha plusz négy fok körüli lenne a hőmérséklet, mert az bent tartaná a családokat a kaptárakban és a fogyasztás is minimális lenne.

Az évkezdet az ágazat számára nem a legszerencsésebb, de bíznak a szebb tavaszban.

Kapcsolódó
Van bőven magyar akácméz, de csúcsokat döntött az ára
Egy oroszlányi méhész arról beszélt, hogy akadozik a magyar méz átvétele, felvásárlása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik