Kertünk-Portánk

Február a magvetések ideje

pixabay.com
pixabay.com
Lehet vetni sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, retket, borsót.

A tavasz a kertészeti szezon egyik csúcspontja, számtalan teendő akad a kertben, nagyon sok a munka, amit el kell végezni. Ennek előkészületeként azonban már februárban is vannak tennivalók, amikkel érdemes foglalkozni.

El lehet kezdeni nevelni a palántákat, sokan a gyümölcsfák metszését is ebben az időszakban végzik, de ilyenkor van az ideje a magvetésnek is, írja az agraroldal.hu.

A korai zöldségek vetése

A vetést csak akkor szabad elkezdeni, ha már nem fagyott a talaj. Azokat a magokat lehet ilyenkor vetni, amik alacsony hőmérsékleten is képesek csírázni, és az átmeneti fagyoktól sem károsodnak. Ilyen a sárgarépa, a petrezselyem, a vöröshagyma, a hónapos retek, a mák, a fejes saláta és a borsó.

A korai vetésnél mindenféleképpen oda kell figyelni arra, hogy a magok ne kerüljenek túl közel a földfelszínhez, ugyanis, ha a magokat túl sekélyen vetjük, néhány szem a felszínen fog maradni, ezeket a madarak észre fogják venni, és rákapnak a friss vetésre. Nemcsak a felszínen marad magokat fogják megenni, hanem azokat is, amik a felszín alatt rejtőznek

– hívja fel a figyelmet a közlemény.

A nagyobb szemű magvaknál, mint a borsó, az ideális az öt-hat centiméteres mélység, az apró magvakat két-három centiméter mélyen vessük.

Fontos odafigyelni a apró magvak esetében arra, hogy ne legyenek túl sűrűn vetve, mert, ha sűrűn kelnek ki, akkor a gyökerek nem fognak egyenletesen fejlődni.
Tipp: Érdemes az apró magokat összekeverni egy kis homokkal, így sokkal ritkább és egyenletesebb lesz a vetés.

Kapcsolódó
Téli munkák a kertben: tervezz, rendezz, ellenőrizz!
Bár ásni ebben az időszakban még korai, álmodozni, és az álmokhoz előkészülni sosem az, ezért a téli időszakban érdemes nekiállni, és vetési tervet készíteni. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik