Kertünk-Portánk

Téli munkák a kertben: tervezz, rendezz, ellenőrizz!

freepik.com
freepik.com
Bár ásni ebben az időszakban még korai, álmodozni, és az álmokhoz előkészülni sosem az, ezért a téli időszakban érdemes nekiállni, és vetési tervet készíteni.

Akinek kertje van, az pontosan tudja, télen sem áll le a munka, legfeljebb mérséklődik. Január-február beköszöntével egyre több mindent lehet elvégezni, amivel előkészülhetünk a kerti szezonra. Rendezkedhetünk a teraszon, csinosíthatjuk a kaspókat, virágtartókat, de ez az időszak tökéletes a szerszámok és kerti gépek karbantartására, a mulcs pótlására, feljavítására, egyes növények metszésére vagy az elszáradt évelők szármaradványainak visszavágását is.

Egy kertben vagy a ház körül mindig van tennivaló, s ha télen előkészülünk, a tavasz és a nyár minden bizonnyal meghálálja gondoskodásunkat.

Vegyük sorba a téli teendőket

freepik.com

Tegyük rendbe és tisztítsuk meg a szerszámokat

Év közben állandó használatban vannak, ez az időszak azonban tökéletesen alkalmas arra, hogy kitakarítsuk a fészert, szerszámtárolót, és karbantartást végezzünk. Ahol kell, csiszolópapírral eltávolíthatjuk a rozsdát, megélesíthetjük a metszőollót, megerősíthetjük a meglazult kerti szerszámok – ásó, kapa, gereblye – nyelét, kimoshatjuk vagy pótolhatjuk a kesztyűket.

Az éles szerszámokkal könnyebb dolgozni, és a növények számára is előnyösebb, mert a tompa pengék súlyosan károsíthatják a növényeket.

A kerti gépeket is sorban át lehet nézni, és fel lehet készíteni a szezonra. Érdemes a locsolórendszerre, fűnyíróra, szivattyúra, egyéb gépekre is különös gondot fordítani.

Nézzük át a mulcsot

Egyre inkább ismert és használt kertészeti technika a mulcs használata, melynek számtalan előnye van: csökkenti a talajeróziót, megakadályozza a gyomosodást, megkönnyíti a kertészkedést.

A téli időszakban érdemes ránézni a talajtakarásra, és ahol kell, pótolni, hogy megvédjük a talajfelszínt a fagytól, a kiszáradástól, az eróziótól.

freepik.com

Indulhat a metszés

A fák körüli teendők közül az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamat mindenképpen a metszés. A tél azért megfelelő időszak, mert ilyenkor könnyebb átlátni a növény alakját és szerkezetét, ráadásul a télen metszett fák kevésbé hajlamosak a betegségekre.

Ebben az időszakban megszabadíthatjuk a növényeket az elhalt, beteg ágaktól, az összeszáradt, fán maradt termésmaradványoktól, de ilyenkor könnyebb boldogulni a befelé álló ágakkal, gallyakkal is.

Bár a szakma nincs teljesen egy véleményen a gyümölcsfák metszéséről, mégis a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy helyesen elvégzett téli metszés nagyban hozzájárul a megfelelő gyümölcsmennyiséghez és minőséghez egyaránt

– mondta el lapunknak Vargáné Topor Erika okleveles kertészmérnök.

Évelők szármaradványainak visszavágása

Aki ősz végén nem tette meg, télen is elvégezheti a leszáradt évelő növények szárainak visszavágását. A vágást érdemes a talajhoz minél közelebb elvégezni.

Az elhalt, száradó szárak visszavágása mindenképpen a növények előnyére válik. Így például elkerülhető, hogy a téli viharok kárt tegyenek a növényekben. A kert is sokkal átláthatóbb, rendezettebb képet mutat, ha nem billegnek mindenhol száraz szárak.

Kerttervezés

Bár ásni ebben az időszakban még korai, álmodozni, és az álmokhoz előkészülni sosem az, ezért a téli időszakban érdemes nekiállni, és vetési tervet készíteni. 

Minden évben januártól február végig a tervezésé a főszerep. Egyrészt ebben az időszakban átválogatjuk a vetőmagjainkat, átnézzük mely fajták voltak tavalyi évben jók, melyeket nem kedveltük valamiért, és összeírjuk a tapasztalatainkat is, hogy idén már még eredményesebbek legyünk. Ezután jön a tervezés része, amikor az egymást segítő növények rendszerében elkezdjük a vetési tervet összerakni. Ha nem akarnánk kockásfüzetben rajzolgatni, akkor erre már van egy Biokerttervező applikáció is, melyben mindent megtervezhetünk, majd amiből aztán kinyomtathatjuk a kész tervet, és mehet is a palántanevelés és ültetés

– javasolja a kertészmérnök.

Átgondolhatjuk, hogyan változott a kertünk, és ötleteket kereshetünk arra vonatkozóan, mit tegyünk másként a következő évben. Készíthetünk egy listát azokról a növényekről, amiket át kell máshová ültetni vagy le kell cserélni. Kereshetünk megoldásokat a talajjavításra, a rovarok elleni küzdelemre, és minden más, a kertben felmerült problémára.

Készíthetünk listát azokról az új növényekről, amiket ki szeretnénk próbálni, rendelhetünk magokat, hagymákat és növényeket tavaszra, de tervezhetünk új ágyásokat, utakat is.

Az élet egy kertben télen sem áll meg. Az, aki módszeresen, szervezetten előkészül a hidegebb évszakban, a tavaszi szezont sokkal gördülékenyebben fogja tudni elkezdeni. A növények meghálálják a gondoskodást.

Kapcsolódó
Kertészkedj okosan! 40 ügyes praktikával segítünk
Ötletek és észszerű megoldások egy csokorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik