Kertünk-Portánk

Így tároljuk télen a kerti kisgépeket

pixabay
pixabay

Télen a természettel együtt a benzines és az elektromos kerti kisgépek is pihenőre vonulnak, de gondos gazdaként nem szabad megfeledkeznünk a karbantartásról és a szakszerű téli tárolásról.

A Teol összefoglalójában azt írta, hogy a a benzines kerti kisgépek téli tárolása nagy körültekintést igényel: a benzin három hónapnál tovább sose maradjon a gépben! Leeresztése, a karburátortorból való teljes kijáratása még az őszi munkák befejeztével esedékes. A gépeket, még a hűtőbordákat is, alaposan megtisztítva tegyük el, illetve ha elmaradt, tavasszal ezzel kezdjük a szezont! Az alapos tisztítás gépenként mást és mást jelent. A benzineseknél érdemes különös figyelmet szentelni a hűtőbordák tisztítására is.

A fémházas fűnyírók kaszaházának tisztításán múlik, milyen hosszú lesz a fűnyíró élettartama, ugyanis a földes-nedves felrakódás miatt a rozsda könnyen megeheti. A hatékony tisztításában nagy segítséget jelenthet egy kompresszor

– nyilatkozta a lapnak Nagy László, a Szer-Köl Kft. munkatársa.

A használati útmutatót soha ne dobjuk ki, főleg a karbantartási leírás miatt. A benzines gépeknél az olajcseréről és az olajszűrőcseréről se feledkezzünk meg, erre ugyanis legalább évi egy alkalommal szükség van például a tolókaros, benzines fűnyíró esetében.

Ha nincs üzemóra-számláló a gépen, számoljuk ki, nagyjából hány órát használtuk már a gépet. Szintetikus olajat és csakis prémium minőségű benzint vásároljunk, és az útmutatóban leírt típust válasszuk. Rendeltetésszerű használat, karbantartás és üzemanyag-feltöltés mellett a jó minőségű, tolókaros fűnyíró átlagosan tíz évig használható.

pixabay

A levegőszűrő (akár papír, akár szivacs) cseréje évente egyszer esedékes, ha ősszel elmarad, a tavaszi „bevetés” előtt mindenképpen legyen rá idő – a fűnyíró, a rotátor és a sövényvágó esetében egyaránt.

A gyertyacsere nehézkes lehet, ezért jobb, ha szakemberre bízzuk, évi egy alkalommal erről se feledkezzünk meg

– tanácsolja Nagy László.

Az akkumulátorral működő gépeket – például a robotfűnyírót – fontos télen is meleg, de legalábbis fagymentes helyen tárolni, feltöltött akkumulátorokkal. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott gép akksija más, azonos márkájú gépet is működtessen.

A gondos gazda ősszel megélezve teszi el a kisgépeket. A vágórész karbantartása a fűnyírókésekre, a rotátor kapáira, a sövényvágó késeire is vonatkozik.

Elektromos gépeknél ellenőrizzük a berendezés külső sértetlenségét, a késforgató csavart, vizsgáljuk meg a kábelt az esetleges törés vagy repedés miatt. Az egyik legnagyobb veszélyforrást az elektromos vezeték sérülése jelentheti. A biztonsági kapcsolót is próbáljuk ki. Ha mindent rendben találunk, elindíthatjuk a gépet, így tudjuk ellenőrizni a hangját. Ha gyanús, szokatlan zajt hallunk a motorból, vigyük szervizbe! Így sokkal nyugodtabban indulhat a tavaszi szezon.

Kapcsolódó
TOP 10 kerti szerszám a hobbi és profi kertápoláshoz
Mert a szép kerthez jó szerszámok szükségesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik