Kertünk-Portánk

Növények, melyektől szinte képtelenség megszabadulni a kertben

Szépek, de néha a jóból is megárt a sok.

Egy kertnél kevés dolog van szebb és jobb. Nincs, aki kellemes időben ne szeretne kint a jó levegőn a saját kertjében zöldségeket ültetni vagy virágokat gondozni, hogy aztán megehesse a friss termést, vagy nyárestéken gyönyörködhessen a virágok szépségében.

A kertészkedés köztudottan jót tesz testnek és léleknek egyaránt, az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység: megnyugtat, ellazít és fizikailag is átmozgat. Ám azért olykor felüti a fejét a bosszúság is.

Például akkor, mikor kártevők pusztítják el a gondos munkával, sok szeretettel gondozott zöldségeket, vagy amikor invazív növények terjednek el kiírthatatlanul mindenhol, amik kis helyen csodásak, de ha elterjednek a kertben, csak bosszúságot okoznak.

Ezekből gyűjtöttünk össze most néhányat.

Menta

pixabay.com

A menta csodálatos, többféle módon felhasználható gyógynövény, amit rendkívül könnyű ültetni. Remek kiegészítője az ételeknek és italoknak, és isteni illata van a vázában, vegyítve más virágokkal. Ám érdemes róla tudni, hogy a gyökerei súlyosan invazívak, és ha nincsenek korlátozva, gyomszerű módon elterjedhetnek a kertben, és mindenhol átvehetik az uralmat.

Ha valaki mentát szeretne tartani, mert szereti az ízét, legjobb, ha konténerbe vagy nagyobb cserépbe ülteti.

Bambusz

freepik.com

Kiváló térhatároló, mutatós növény a bambusz, keménysége és gyors növekedése a világ egyik leginkább megújuló építőanyagává teszik. Ez azonban nem feltétlenül teszi a legjobb választássá a kertben. Ha elültetjük, nemsokára megtalálja az udvar minden szegletét – és valószínűleg a szomszéd udvarát is. A bambuszfélék gyöktörzsükkel a talajfelszín, de még a burkolatok alatt, mostoha körülmények között is rendkívül gyorsan és könnyen terjednek, így a növény bárhol fölbukkanhat a kertben.

Borostyán

pixabay.com

Gyönyörű, ha rácson neveljük, és hihetetlen varázslatot kölcsönöz otthonunknak. Ám a más fajokat könnyedén kiszorító növény más fajokat olyan agresszívan elnyom, hogy érdemes kétszer is meggondolni a telepítését. Nevelhetjük felfüggesztett cserépben, akkor kordában tudjuk tartani, és csodásan néz ki, ahogy folyamként zúg le. Sajnos nagyon mérgező emberre és állatra, bőrirritációt okoz, és fogyasztása is különösen veszélyes, így érdemes vigyázni vele.

Trombitavirág

pixabay.com

Vitathatatlanul gyönyörű, de kétszer is érdemes meggondolni, helyet kapjon-e az udvarunkban a trombitafolyondár. Ez a növény csodás megjelenéséről, bő virághozamáról és igénytelenségéről nevezetes, ám ezek ellenére vigyázni kell vele. Egyetlen év alatt méterekre kúszhat, és ha nem figyelünk kellőképpen, akkor felkúszik a tetőre, befurakodik a tetőcserepek alá és szétnyomja őket, beázással fenyegetve a házat.

És agresszív terjedése nem csak felfelé irányul. Sarjai a kertben szinte mindenhol felbukkannak, ezzel tönkretéve a gyepet. Nemkívánatos gyökereitől nagyon nehéz megszabadulni.

Lilaakác

pixabay.com

A lilaakác ragyogó, lépcsőzetes lila virágaival csábító lehet a virágokat szerető kertész számára– de vigyázat! Gyökérrendszere képes a fő növénytől távol is hajtásokat hozni, amelyek elnyelhetik a fákat, cserjéket és bármi mást, ami az útjukba kerül. Több száz évig is élhet, és minden évben komoly metszést igényel, hogy kordában lehessen tartani. Ha jót akarunk a növénynek és magunknak is, a metszésen kívül szánjunk időt arra is, hogy az elvirágzást követően a magtokokat összegyűjtsük.

Alkörmös

Sokszínű Vidék

Ezt az invazív növényt általában nem ültetjük – egyszerűen csak hivatlanul megjelenik, kiírtani viszont szinte lehetetlen. A karmazsinbogyó néven is ismert, Kínából származó, nagy termetű, lágyszárú növény rengeteg bosszúságot képes okozni. A tövénél fásodó évelő növény kifejezetten magasra is meg tud nőni, míg főgyökere erősen meg tud vastagodni, szívósan kapaszkodik a talajba. Itt is-ott is megjelenik, bármit is csinálunk, ráadásul erősen mérgező, hashajtó és hánytató hatású.

Kapcsolódó
Így gondozd helyesen a kerted
Mutatunk néhány hibát, amit kerülni kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik