Kertünk-Portánk

Így nevelhetünk gránátalmafát magról

Getty Images
Getty Images
Könnyebb, mint gondolnánk.

Mivel számunkra különlegesebb gyümölcsnek számít a gránátalma, azt gondolnánk, hogy a növény nevelése sem egyszerű számunkra, pedig nem így van.

Vetőmagért csak meg kell vennünk a boltban található gránátalmát. Válasszunk minél érettebb gyümölcsöt. Pucoljuk meg, majd a magokról távolítsuk el a húsos részt (például, ha kipréseljük, akkor megihatjuk a gránátalmalét).

Jó vízáteresztő, jó minőségű, enyhén lúgos talajba tegyük a magokat, nagyjából 1 centiméter vastagon terítsük be őket földdel.

Mediterrán növény lévén a meleget szereti, így tegyünk napos, melegebb helyre. Ideális a nyár elejei vetés (viszont akkor ritkábban kapni itthon gránátalmát).

  • Az első néhány napban letakarhatjuk a cserepet is, így a pára bent marad.
  • Szobahőmérsékleten 25-35 nap alatt kelnek ki a növények, ha annál valamivel melegebb helyen vannak, akkor ez az idő lerövidülhet akár két hétre.
  • Várjuk meg, amíg néhány levelük lesz a növénykéknek, utána szétültethetjük őket. A melegebb hőmérsékletre és a megfelelő talajnedvességre figyeljünk!
  • Pár évig télre vigyük be a házba, ezért ekkor még érdemes dézsába ültetni, később már jobban fogja bírni a hideget kint is.

Arra azért ne számítsunk, hogy a boltban kapható gyümölcs fog fejlődni rajta, viszont szépen felcseperedhet a növény és virágokat is hozhat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik