Kertünk-Portánk

Teljesítették önkéntes vállalásukat a leégett ácsi ház vályogépítői

Gáspár János vályogfal-építő mester és segítői emberségből kitűnőre vizsgáztak.

Nemes felajánlást tett 2022 őszén Gáspár János vályogfal-építő mester, aki egy Ácson leégett vályogház felújítására szervezett vályogos tábort a helyszínre, melynek keretében a harminc résztvevő elkezdte a porta helyreállítását.

Nagyon szorgalmas és lelkes csapat jött össze, akik tanulni és segíteni szeretnének, mellettük több, a vályogépítésben jártas szakember ismerősöm és barátom kapcsolódott be a jótékonysági felújításba

– nyilatkozta akkor a Sokszínű vidéknek a mester.

Mint azt korábban megírtuk, 2022. júliusában szikra lobbantotta lángra egy Ácson élő öt fős család pajtájának tetejét. Percek alatt leégett az istálló, az erős szél miatt a lángok átterjedtek a lakóépületre is. A tragédiát követően a helyi önkormányzat biztosított ideiglenes otthont a bajba jutott családnak.

2023 február közepén újabb vályogos táborral tért vissza Ácsra a mester, hogy az önkéntesen vállalt segítő munkáját befejezze. Ezúttal tízen kapcsolódtak az akcióhoz.

Befejeztük a ház helyiségeinek vályogvakolását, és megkezdődött az első meszelés is – köszönhetően annak, hogy a falak jól száradtak. A tábor során a résztvevők elsajátíthatták a vályogfal-építés fontos részleteit is, de a lényeg, hogy amit ígértem, azt teljesítettük

– összegzett Gáspár János.

Fotók a februári munkáról

Galéria

Mint megtudtuk, napokon belül érkeznek az ácsok, akik befejezik a tetőszerkezet felújítását, a portán belül pedig folytatódhat a meszelés, a rendrakás és takarítás. Ha minden a tervezett ütemben halad, a család a nyár folyamán visszaköltözhet felújított otthonába.

A mester érdeklődésünkre elmondta: a mindent felülmúló érdeklődés miatt 2023 tavaszától őszéig öt vályogos tábor megrendezését tervezi. A szokásos balatonendrédi hetes turnusok mellett idén Tápiószentmártonban és Tiszakécskén is várja majd a vályogépítészet iránt érdeklődőket. Az aktuális részletekről minden alkalommal a Vályogfal nevű közösségi oldalán tájékoztatja a jövő vályogépítőit.

Kapcsolódó
Csináltak 17 ezer vályogtéglát, és megépítették a házukat
A falak két hónap alatt készültek el sárhabarccsal a helyi kőműves segítségével.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik