Kertünk-Portánk

Sóval is lehet gyomot irtani

Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékony a gyomok ellen, mint például a konyhasó, amit leginkább járda, terasz kövezete közötti gyomok ellen használhatunk.

Ha gyomirtásról van szó, akkor a szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell alkalmazni, ellenőrizzük a csomagolást, és győződjünk meg arról, hogy nátrium-kloridot használunk, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót – olvastuk az Agrároldal cikkében.

Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatjuk a környező növényeket. A túl sok só idővel akár sterilizálhatja is a talajt.

Mint ilyen, a leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére, amelyeket nem vesznek körül olyan növények, amelyekre számítanak a kertben, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein nyúlnak át, vagy a teraszkövek között nőnek.

A só (nátrium-klorid) úgy pusztítja el a gyomokat, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál.

A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánjuk alkalmazni a gyomirtószert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnénk sóval kiírtani, akkor érdemes kevesebb mennyiségben kezdeni– például só és víz 1:2 arányú keverékével. Alternatív megoldásként, ha olyan területen sózunk, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetünk, például 2:1 arányú keveréket vagy 3:1. Ez a sómennyiség idővel határozottan befolyásolja a talaj pH-értékét, és sterillé válhat.

A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell locsolni, permetezni. Kerüljük a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédjük a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözzük meg őket, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztuk, hogy kiöblítsük a környező talajba kerülő sós vizet.

Szűkös virágágyásokban és zöldségeskertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

Egy másik, hatékony nem mérgező gyomirtó a háztartási ecet, bár kevésbé hatékony, mint a magasabb ecetsavat tartalmazó kertészeti ecet. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését.

A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtószer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell felvinni a kertbe, hogy ne károsítsák azokat a növényeket, amelyeket nem akarunk megölni.

Kapcsolódó
Ebből a gyomból születhet a jövő gyomirtója
A több szempontból is káros glifozát természetes alternatívája lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik