Kertünk-Portánk

Szinte képtelenség szabadulni a Kádár-kockáktól

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Átlag feletti mértékű, 13–30 százalékos alku árán tudták csak értékesíteni szigeteletlen, korszerűsítésre szoruló kockaházaikat azok az eladók, akik a rezsiszabályok módosítása miatt léptek piacra tavaly – derül ki abból a friss eladói motiváció kutatásból, amelyet az ingON.hu végzett a Világgazdaság számára.

Tízből két Kádár-kockát, a korszerűtlen kockaházak egyötödét sikerült eladni a télen

– összegezte Vajnági Richárd ügyvezető a felmérés eredményét.

Hozzátette, volt olyan eladó, aki inkább engedett akár 30 százalékot is az árból, csak hogy szabaduljon az ingatlanától, és ne fázzon többet a saját házában. Volt, akinek ennek érdekében elég volt csak 13 százalékkal az irányár alá mennie. Ez sem számít azonban kevésnek és jellemzőnek, még akkor sem, ha általában véve is lassult a lakáspiac, és jelentősen visszaesett az adásvételek száma.

Az eladói motiváció kutatásból kiderült, hogy az eladók tapasztalatai szerint a vevők elsősorban rezsibarát ingatlanokat kerestek, vagy olyanokat, amelyeket jelentős engedménnyel, bőven a piaci átlagár alatt tudnak megvásárolni. Kellően nagy árengedmény fejében már hajlanak az új tulajdonosok arra, hogy ők maguk korszerűsítsék a hatvanas-nyolcvanas években épült házakat.

Az eladó Kádár-kockák csupán 7 százaléka van szigetelve, és több mint negyedükben megjelent a klíma mint rásegítő fűtési mód a gáz- és vegyes tüzelésű kazán mellett.  A klímaberendezések kétharmadát nemrég, a rezsipánik közepette vásárolták, a szükséges H-tarifás villanyórák beszerelésével együtt ez a beruházás több százezer forintot tett ki. Fatüzelésű cserépkályha mint kisegítő fűtés a felmérésbe is bekerült, a most vagy a nemrég eladóvá vált Kádár-kockák 16,5 százalékában megtalálható.

A korábbi teleken jellemző 22-23 fokos szobahőmérséklet helyett 18-19 fokot tartottak sokan, és jellemző volt az átalányfizetésre való áttérés az egyenletes költségeloszlás érdekében, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó
Skandináv típusú álomház lett a lelakott Kádár-kockából
Sok munka és kitartás kellett hozzá, de az elkészült ház pontosan olyan lett, mint amilyennek megálmodták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik