Kertünk-Portánk

Luxusotthont varázsolt egy kockaházból a debreceni család

A Bujdos család Debrecenben él, ahol 2019-ben egy 70-es években épült Kádár-kocka felújításába vágtak bele, az eredményről pedig bátran kijelenthetjük, hogy szinte a luxusingatlanok szintjéig ér. Az édesanya a felújátás dokumentálására egy blogot is szerkesztett az Instagramon, aminek ma már 45 ezres követőtábora van.

Az eredeti ház 80 négyzetméteres volt, ehhez összesen 135 négyzetmétert építettek hozzá: egy nappali-étkezőt 210 cm-es ablakokkal, egy szobát, egy tárolót, egy garázst és a hátsó teraszt.

A felújított kockaház története még Angliában kezdődött. Két fiatal szerelme a ködös Albionban teljesedett ki, ahová Kitti két bőrönddel érkezett és az itthon eladott autójának az árából kezdte meg új életét.

Nem okozott gondot tanári diplomával beállnom a szállodai pult mögé, büszke voltam rá, hogy ezt is meg tudom oldani. Hónapról hónapra, évről évre fejlődtem, fejlődtünk a párommal, egyre jobb beosztásokban helyezkedtünk el. Majd az itthoni esküvőnk után kezdtünk el azon gondolkodni, hogy annak ellenére, hogy minden szép és jó, és keményen dolgozunk, azért ha egyszer lesznek gyerekeink mégiscsak haza kellene jönni egy kis időre

– mesélt a kezdetekről Bujdos-Boros Kitti, aki mikor első gyermekét várta, össze is ült férjével, hogy megtervezzék a hazaköltözést, a házválasztást.

Galéria

Teljesen véletlenül találtunk rá a kis kockára, amiben akkor albérlők laktak, akik maradtak is miután mi megvettük a házat. Még két évig kint éltünk, mindkét gyermek Angliába született. Áron három hónapos volt, amikor hazajöttünk. A repülőn eszembe is jutott, hogy egyedül, két bőrönddel indultunk, most meg itt vagyok két picivel és két kutyával

– jegyezte meg mosolyogva Kitti, aki elmondta azt is, hogy az elképzelés eleve az volt, hogy felújítják a házat, a hozzáépítést nem szerepelt a tervben, de mikor összevetették a lakóteret és a család méretét, egy nappali hozzáépítése az eredeti Kádár-kockához bizony reális igénynek tűnt.

A terv hamar összeállt, férjem rajzolta le mit hová szeretnénk, mi az, ami számunkra fontos, hogy szerepeljen a lakrészben, mint például a mosókonyha, vagy a külön szülői fürdő. E vázlat alapján készített számunkra egy tervező egy hivatalos rajzot. Még így is voltak pontok, amelyeket ő nem javasolt, viszont mi tudtuk, hogy az úgy lesz jó.

Ilyen volt az északi fekvésű terasz, amit az építész egyáltalán nem javasolt a családnak, de Kittiék tudták, hogy a gyakran 40 fokos magyarországi kánikulában felüdülés lesz az árnyékos terasz. És így is lett.

De, ahogy a mondás is tartja: ember tervez, Isten végez!

Kitti hiába alapos ember, olyan, aki akár egy évre előre is szereti a naptárba lefektetni a legfontosabb teendőket, betáblázni mindent precízen, ha mindezt az építőiparral is összhangba szeretné hozni, na akkor köszön be az ablakon a magyar valóság.

Természetesen jó előre lefoglaltuk a szakembereket, kőművest, ácsot, burkolót, villanyszerelőt, hogy mire hazajövünk, minden simán haladjon. De amikor tényleg itthon voltunk már, az utolsó pillanatban visszamondta az egészet a kőművesünk, akinek a munkájától természetesen mindenki más is függött. Ott ültünk férjem szüleinek a házában, és néztünk egymásra, hogy akkor most mi lesz

– emlékezett vissza Kitti.

A férje mindenkit felkeresett, aki csak eszébe jutott, mint lehetséges segítség, míg végül a nagyszülők utcájában, az egyik szomszéd ajánlott egy csapatot, akik épp akkor érkeztek meg külföldi munkájukból, és még nem kezdték el a következőt.

Mondanom sem kell, gyorsan lecsaptunk rájuk, másnap már kint voltunk a háznál és a részleteket beszéltük meg. Nyilván nem ment minden zökkenőmentesen, a férjem minden egyes nap kiment a házhoz bármeddig is dolgozott, kikapcsolódásról szó sem lehetett. De végül kilenc hónap múlva beköltöztünk.

Kitti első körben a távolabbi ismerősei, az angliai barátai miatt hozta létre azt az Instagram oldalt (@kockahazbolotthon címen), ahová csak a házzal kapcsolatos képeket teszi ki, hogy lássák, hogyan halad az ügy.

Az évek alatt azonban egy igazi szerelem-projekt lett belőle, ez a hobbim, a kikapcsolódásom, ma már 45 ezren követik és lett bizony egy küldetése is az ügynek, szeretnénk segítséget adni mindazok számára, akik kockaházat újítanának fel, mert a kezdetekkor mi nem kaptunk semmilyen segítséget, mindent mi találtunk ki

– mondta el Kitti, kiemelve, hogy ma már nagyon sokan írnak, hogy a házuk a minta számukra, sok mindent ellesnek, vagy épp ugyanúgy csinálnak, mert látják, hogy működik, nem csak szép, hanem hasznos is az elrendezés, a berendezések. Kitti nap, mint nap oszt meg ötleteket, vagy épp csak életképeket a mindennapjaikból, hiszen nem csak az lehet érdekes, ahogyan egy ilyen ház elkészül, hanem az is, hogy milyen benne élni.

Mi apránként tudunk csak haladni, életünk végéig tartó hitelbe nem szerettünk volna belemenni, így sok minden van, ami még hiányzik bentről és kintről is. Mosókonyha berendezés, nappaliba a szőnyeg, egy-két kisebb bútor, a gyerekeknek új bútorok. Kint most csinálja a férjem az öntözőrendszert, valamint a ház oldalában magaságyásokon dolgozunk

– foglalta össze a terveket, a jövő feladatait Kitti kiemelve azt is, hogy nagyon szeretnének a hátsó kertbe még egy filagóriát, kiülős részt, de ez már leghamarabb jövőre lehetséges.

Kapcsolódó
Bámulatos otthon lett az évek óta lakatlan házból
Mindenki csodálkozott, hogy otthagyták a szép házukat egy romhalmazért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik