Kertünk-Portánk

Erre figyeljünk a borostyán metszésénél

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A borostyán egy viszonylag igénytelen növény, képes beteríteni akár teljes házfalakat, kerítéseket is. Azonban igényel némi odafigyelést, hogy egészséges maradjon és szépen formálódjon.

A feladatunk, hogy visszavágjuk, miután beindul a növekedése, így kordában tarthatjuk és arra fog kúszni, amerre mi szeretnénk. Ezen kívül a sérült, beteg ágakat is el kell távolítani rendszeresen.

A metszésnek viszonylag bátran neki lehet állni kezdőként is, sem az időpontra (kivéve a téli fagyokat), sem a metszési technikára nem kell odafigyelni, csak le kell vágni azokat az ágakat, amelyeket nem szeretnénk, hogy ott legyenek, túlnőttek, másfelé futnak, mint a mi elképzelésünk. A növény rövid idő alatt meg tud újulni és újra kihajtani.

Kerüljük a tűző napfényben történő metszést, mert az addig árnyékban levő ágak hamar megéghetnek.

Tavasszal vagy ősszel sövényvágóval is „nekimehetünk”, a vastagabb ágakat pedig ágvágóval vagy fűrésszel távolíthatjuk el.

A borostyán közé előszeretettel fészkelnek madarak, ezért nézzük át, mielőtt elkezdenénk metszeni.

A borostyán könnyen szaporítható is, ehhez júniusban vagy július elején vágjunk egy jó 15 cm hosszú hajtást és helyezzük nedves talajba.

Arra figyelni kell, hogy a borostyán minden része mérgező, ezért mindenféle munkánál viseljünk kesztyűt, de maszkot is érdemes feltenni, mert a kisebb növénydarabkákat akár be is tudjuk lélegezni.

Kapcsolódó
Bámulatos borostyánformációra bukkant a faápoló
A természet a legnagyobb művész, főleg, ha borostyánból kell fonadékot alkotni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik