Kertünk-Portánk

Ez a bő padlizsántermés titka

pixabay.com
pixabay.com
Minden a megfelelő körülményeken múlik.

Egészséges, finom, és a kertünkben is megterem a sokáig elfeledett zöldségnek számító, de az elmúlt évtizedekben hazánkban is nagyon népszerűvé váló padlizsán, ha betartunk néhány egészen egyszerű szabályt, írja az edenkert.hu.

A cserépben, tápkockában előnevelt padlizsán palánták kiültetésének éppen itt az ideje, ugyani s a legjobb május végén, a tavaszi fagyok elmúltával elvégezni a feladatot. A töveket 50×30 centiméteres sor-és tőtávolságra ültessük egymástól, ügyelve arra, hogy sűrűbben ne legyenek, mert akkor nem fejlődnek megfelelően a növények.

Legjobb a déli fekvésű, tavasszal gyorsan felmelegedő hely, mert a padlizsán nem bírja a hideget. A legideálisabb hőmérséklet számára a 22-30°C, ezalatt leáll a fejlődése.

Legideálisabb számára a meszes talaj és a napfény. Félárnyékban nem terem jól.

pixabay.com

Fontos az is, hogy a padlizsánoknak rendszeres öntözésre van szükségük, különösen száraz időszakokban. Tartsuk a talajt nedvesen, de ne hagyjuk, hogy vízben álljon. Későbbi növekedési szakaszban, amikor a palánták már jól meggyökeresedtek, egyszer vagy kétszer hetente öntözzük őket mérsékelten.

A padlizsán igazi vitaminbomba

A padlizsán fogyasztása kimondottan ajánlott, hiszen tápanyagokban gazdag, míg kalóriában szegény. Remek ásványi anyag és vitaminforrás, nagyobb mennyiségben található benne réz, mangán, kálium, magnézium, de B- és K-vitamin is. Fogyasztása hozzájárul a megfelelő emésztéshez, de védi a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól is, így lassítja az öregedést, és jó néhány krónikus betegség megelőzéséhez is hozzájárul.

Kapcsolódó
Beleszerettünk a nyár slágerébe, a sült padlizsán salátába
A tökéletes grillpartihoz nélkülözhetetlen finomság.
Olvasói sztorik