Kertünk-Portánk

Ezzel az apró trükkel gyönyörűek lesznek az orchideák

pixabay.com
pixabay.com
Egyszerű és hatásos.

Az egyik legnépszerűbb szobanövényünk az orchidea. Majd minden lakásban megtalálható, aminek van legalább egy napos ablaka. Hogy miért? A válasz egyszerű – mert hálás növény, aminek csodaszép virágaiban hosszú ideig gyönyörködhetünk, ha sikerül biztosítanunk a számára kedvező körülményeket.

Milyen feltételek ideálisak az orchideának?

Az orchidea szereti a fényt, ezért az ablakpárkány a legjobb hely számára, de a tűző napfény nem a barátja. Szereti az átlátszó cserepet, mert ideális számára, ha a gyökerét is fény éri. Szereti a párát és a fenyőkéreg mulcs-sphagnum moha-faszén keveréket talajnak.

Ha az orchideánk nem virágzik

Az orchidea akkor a legszebb, ha virágzik – ám sokan küszködnek azzal, hogy növényük nem hoz virágot. Ennek több oka lehet: a fény mennyisége, a nem megfelelő hőmérséklet, a kis cserép.

Mit lehet tenni? 
Természetesen átültetni, odafigyelni a hőmérsékletre és naposabb helyet keresni. Vagy megpróbálkozhatunk egy furcsa, de igen hatékony módszerrel, ami futótűzként terjedt el a közösségi médiában, és azóta sokan, sokszor bizonyították már – működik.

Forró vizet a gyökérnek!

A titok nem más, mint a heti egyszeri kézmeleg vízben való áztatás. Az orchideák gyökerét nagyon meleg vízbe kell tenni, úgy, hogy a víz ellepje a gyökereket. 30 perces ázás után lecsepegtetjük a vizet a növényről, és készen is vagyunk.

A módszer tényleg működik – még a rég nem virágzó növények is szirmot bontanak.

Ahogy ezt a következő videó is bizonyítja:

https://www.tiktok.com/@tothbodiskitti/video/7083433580017323269?q=orchidea%20forr%C3%B3%20v%C3%ADz&t=1684416357612

Kapcsolódó
7+1 hasznos tanács az orchidea kedvelőinek
Szakértői praktikák kezdőknek és haladóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik