Kertünk-Portánk

Kamillát a balkonra? Semmi akadálya!

pixabay.com
pixabay.com
A népi gyógyászatban rendkívül széleskörűen használják különböző betegségek, problémák és tünetek kezelésére.

A kamilla könnyen termeszthető, és vonzó kiegészítője a gyógynövénygyűjteménynek, akár szabad földben, akár balkonládákban szeretnénk termeszteni.

Ez a mindenki által ismert, és gyakran használt bokros gyógynövény nem nő magasra, kedveli a napos helyet, a sok napsütést és a jó vízáteresztő képességű földet. Ültethetjük szegélynövénynek, de remekül mutat cserépben is a teraszon balkonon.

Termesztése

A kamillát tavasszal magról érdemes termeszteni. A magokat tegyük kisebb cserépbe, földdel alig letakarva. Amikor palántásodik és megerősödött, átültethetjük a végleges helyére a palántákat, ügyelve, hogy maradjon legalább 10 centiméter köztük. A palánták alatt a talaj legyen mindig nyirkos, egészen addig, míg meg nem erősödnek.

A kamilla gyorsan növekszik, és már tíz héten belül virágozni kezd. Ha cserépben szeretnénk nevelni tartsuk mindig meleg, világos helyen, és rendszeresen öntözzük. Ügyeljünk arra, hogy a cserép  legalább 30 centi széles legyen, hogy a föld ne száradjon ki túl gyorsan.

A megerősödése után a kamilla kevés foglalkozást igényel. Egyszerűen öntözzük rendszeresen, hogy ne száradjon ki, és enyhén vágjuk vissza, ha a növény lábszárassá válna. Minél több virágot szüretelünk, annál több növény terem.

pixabay.com

Felhasználása

A kamilla minden családban megtalálható. A népi gyógyászatban rendkívül széleskörűen használják különböző betegségek, problémák és tünetek kezelésére. Alkalmazzák asztmára, hólyagbántalmakra, hörghurutra, bőrkeményedésre, tyúkszemre, megfázásra, bélgörcsre, szédülésre, fejfájásra, fülfájásra, aranyérre, vérzéscsillapításra, gyulladásokra, álmatlanságra, sárgaságra, fogfájásra, sebkezelésre, migrénre, fájdalomcsillapításra, veseproblémákra, vastagbélgyulladásra, menstruációs problémákra, szemmel kapcsolatos problémákra, léppel kapcsolatos problémákra, emésztési problémákra, idegrendszeri betegségek kezelésére, elvonási tünetek csillapítására, görcs ellen, korpásodás ellen, paraziták ellen, valamint étvágygerjesztőként.

Kapcsolódó
Használjuk többet a kamillaolajat, egészségünkre válik
A koncentrált növényi kivonatok népszerűek lettek a potenciális egészségügyi előnyeik miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik