Kertünk-Portánk

Első látásra beleszerettek a 100 éves bényei vályogházba

A porta az Alföld múlt század eleji építészetére jellemző tipikus, hosszú parasztház.

Mielőtt megvették a házat, sok ismerősük igyekezett lebeszélni őket arról, hogy ezt tegyék. A fővárosban élő Tamás és Gyöngyi nem hallgatott senkire, úgy döntöttek, hogy új életterüknek tökéletes lesz a Pest vármegyei Bényén álló porta.

A fiatal házaspár Gáspár János vályogfal-építő mestert kereste meg, hogy az 1920 körül rakott sárfalból épült vályogházat – ami közel sem volt olyan rossz állapotban, mint azt a barátok gondolták – újítsa fel.

Korábbi lakói hozzányúltak az épülethez, és elkövették azt a tipikus hibát, hogy vakolásra nem a vályoggal kompatibilis anyagot használtak. Mivel ezért vizesedett a ház, csapatommal ezt a vakolást levertük, és kívül-belül vályogvakolattal fedtük be, mely később meszelést kapott

– mondta érdeklődésünkre Gáspár János.

Két éve tavasszal kezdték a munkálatokat, s mivel a vakolat leverése után a falaknak száradniuk kellett, annak az évnek az őszén fejezték be a munkát.

A mester idei vályogos táborainak keretében, a júniusi programon véglegesen befejezik a ház rendbetételét. A hátsó falat hozzák rendbe, és meszelik ki.

A bényei porta az Alföld múlt század eleji építészetére jellemző tipikus, hosszú parasztház. Belépve balra a ma hálószobaként funkcionáló régi tisztaszoba, míg jobbra, a hosszanti részben, a régi használati szoba helyén a nappali, utána a fürdőszoba, majd egy gyerekszoba, végül az úgynevezett nyári konyha kapott helyet. Utóbbit köteles vályogdíszítéssel, egy életfával csinosította ki a Pándon élő mester.

Tamás és Gyöngyi a ház belső berendezését is igyekeztek a vidéki feelinghez alakítani. Meghagyták a régi kemencét, a nappaliba viszont újat építtettek. Megmaradt az úgynevezett „paraszti födém”, azaz a gerendás plafon, ehhez pedig tökéletes padozatot választottak minden helyiségbe.

S a végeredmény? Némi túlzással mindenki bolondnak nézte őket, mibe vágják a fejszéjüket, manapság ismerősök, barátok, szomszédok kíváncsiskodva néznek körül a portán, mit is alkotott a fiatal házaspár, akik két éve a nagyváros zajának hátat fordítva Bényen rátaláltak a nyugalomra, a vidék szerethető mindennapjaira.

Képgalériánkat lapozgatva mi is körülnézhetünk Tamás és Gyöngyi házában.

Galéria
Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.
Olvasói sztorik