Kertünk-Portánk

Elkobozhatják és megsemmisíthetik az illegálisan termesztett mákot

pixabay
pixabay
Szigorú szabályok vonatkoznak a kábítószer előállítására is alkalmas növény termesztésére és forgalomba hozatalára.

Bár a mák fő terméke a mag, amelyet a gasztronómia széles körben hasznosít, fontos mellékterméke a máktokból kinyert alkaloidák tömege is. A máktokból 25 féle alkaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért a termesztését, forgalmazását és felhasználását szigorú feltételek között, a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Kormányrendelet szabályozza, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán.

Az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén területnagyságtól függetlenül a termesztő köteles a föld fekvése szerinti illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatal részére a rendeletben szabályozott adatokról bejelentést tenni.

Ipari mák termesztése kizárólag a külön jogszabály szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott tevékenységi engedéllyel, valamint évenként megújítandó eseti termesztetési engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel megkötött szerződés alapján végezhető.

A termesztő kötelességei

  • A termesztető köteles a vetőmaggal kapcsolatos számlák másolatát a megyeszékhely szerinti járási hivatalnak a bejelentéssel egyidejűleg megküldeni.
  • A termesztő/termesztető  köteles őszi vetésű étkezési/ipari mák kipusztulása esetén a föld fekvése szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnak a vetést követő év április 30-ig bejelenteni a kipusztulással érintett terület azonosítóit (település neve, földrészlet helyrajzi száma, alrészlet megjelölése, fizikai blokk és parcella azonosító), nagyságát, valamint a kipusztult állomány fajtáját.
  • A termesztő köteles továbbá minden, az általános termesztési gyakorlattól eltérő különleges esetet, így különösen a zöld tok megkarcolását, a tokok károsítását, lopását a rendőrségnek, valamint a termesztővel szerződésben álló termesztetőnek haladéktalanul írásban bejelenteni. Az ügyészség a nyomozás eredményéről értesíti a megyeszékhely szerinti járási hivatalt, valamint az OGYÉI-t.
  • A betakarítást követően a termesztő köteles az illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal felé bejelenteni a mákszalma és a betakarított mákmag mennyiségét. A mákszalma megsemmisítéséről a termesztőnek nyilvántartást kell vezetni.

A hatóság jogai

  • Az illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal a termesztő költségére elrendelheti az étkezési máktábla talajba forgatással történő megsemmisítését, amennyiben az étkezési mák termesztése a rendelet alapján bejelentési kötelezettség alá tartozik és a termesztő a bejelentési kötelezettségének határidőre nem tett eleget, illetve azt legkésőbb a mák virágzásának befejezését megelőző tizenöt napig nem pótolta, vagy a termesztő valótlan adatokat jelentett be.
  • Az étkezési mák termesztőnek a bejelentésről valamint a bejelentett mákmag mennyiségéről a megyeszékhely szerinti járási hivatal igazolást állít ki. Az étkezési mák kizárólag  ezen igazolás birtokában hozható forgalomba. A termesztő köteles az étkezési mákot továbbforgalmazó személynek az igazolást bemutatni. Az igazolás számát az étkezési mák forgalomba hozatala során a kereskedelmi dokumentumoknak tartalmaznia kell.
  • A megyeszékhely szerinti járási hivatal, valamint a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága ellenőrzi a forgalomba hozott étkezési mák igazolásának meglétét. Amennyiben a termesztő igazolás nélkül hozza forgalomba az étkezési mákot, a megyeszékhely szerinti járási hivatal vagy az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság az étkezési mákot lefoglalja és elrendeli a termesztő költségén való megsemmisítését.
Kapcsolódó
Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni.
Olvasói sztorik