Kertünk-Portánk

Így lesz csodaszép a kertben a bazsarózsa

Unsplash
Unsplash
Néhány dolog betartásával csodás virágokban gyönyörködhetünk.

A bazsarózsa hatalmas virágai a legtöbb ember szívét rabul ejtik, csodás dísze a kerteknek és persze, a vázáknak is.

Ahhoz, hogy minél gyönyörűbb legyen a bazsarózsa, az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

Ültetés

A bazsarózsát ősszel vagy kora tavasszal célszerű ültetni, hogy kifejlődhessenek az erős gyökerek. Olyan napos vagy félig árnyékos helyet érdemes választani, ahol a növényeknek lesz helyük kifejlődni, akár évtizedekig díszítheti a kertünket. Ha később átültetjük, az visszavetheti a virágzását. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag – ültetés előtt javasolt komposzttal vagy trágyával javítani a talajt – és enyhén savas. A morzsalékos talajon fejlődik ideálisan, a túl kemény, kötött talajt nehezen bírja, ekkor fejlődése lassabbá válik, virágzása sem lesz kielégítő. Nagyjából háromszor szélesebb, 10 centiméter mély gödörbe rakjuk a rizómát. Mivel a bazsarózsák terebélyesre nőnek, legalább egy-egy métert hagyjunk közöttük.

Napfény és víz

A bazsarózsa szereti a napfényt, ezért olyan helyre ültessük, ahol legalább hat órányi napfény éri. Azonban a forró délutáni napokon már a részleges árnyékot kedveli. Jó szárazságtűrő, de a rendszeres öntözést meghálálja, különösen az ültetés utáni és a száraz időszakokban. A talaj mindig legyen nedves, viszont ne álljon a víz, mert ez károsíthatja a gyökereket.

Támaszték

A bazsarózsa virágai rendkívül nagyok és nehezek lehetnek, így előfordulhat, hogy a növény meghajlik vagy letörik alattuk. Érdemes karókkal vagy egyéb támasztékkal körbevenni a növényt, hogy megakadályozzuk a lehajlást.

Trágyázás

Az aktív növekedési időszakban – általában kora tavasszal és nyár elején – trágyázzuk meg a bazsarózsát.

Metszés

A fás bazsarózsáknál elég csak az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő részeket eltávolítani. A lágyszárúaknál a téli időszak előtt minden talaj feletti részt eltávolíthatunk a növényről, az Itoh bazsarózsákat viszont nem szabad a talajszintig visszametszeni, hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek, ezekből fog újjáéledni a következő évben.

Hervadt virágok eltávolítása

Amikor a bazsarózsa virágai elhervadnak, távolítsuk el őket a növényről. Ez elősegíti az új virágok kifejlődését, és csökkenti a betegségek kockázatát.

Téli védelem

A téli időszak előtt terítsünk mulcsot a növény köré, hogy megvédjük a gyökerét a fagyástól. Ne használjunk lombot vagy fűnyesedéket, mert gyengén szellőznek, ezáltal rothadást okozhatnak.

Cserépbe ültetés

A cserép legyen legalább 50 centiméter mély, hogy legyen helye a gyökereknek, gumóknak növekedni. Nyáron ne hagyjuk átforrósodni, mert a növény elpusztulhat. Télen vigyük fagymentes helyre.

Kapcsolódó
12 tény az ünnepi virágok hercegnőjéről, a bazsarózsáról
Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa a tavaszi ünnepkör egyik gyönyörű jelképe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik