Kertünk-Portánk

Így védekezhetünk a selyemfényű puszpángmoly ellen

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Házi módszerek a kártevő megfékezésére.

A selyemfényű puszpángmoly vagy puszpáng-tűzmoly Magyarországon viszonylag új fajnak számít és – sajnos – a kártevők közé sorolható. Első példányát 2011-ben gyűjtötték Sopron környékén.

A rovar hernyója az örökzöld puszpáng és a kislevelű puszpáng pusztítója. Kezdetben csak hámozgatja a leveleket, azaz csak a levél egyik oldaláról rágja le a levél szöveteit, később teljesen elfogyasztja azokat, akár tarrágást is végezve a puszpángon. Az ellene való védekezéshez adott tippeket a Hobbikert.

Így védekezhetünk a selyemfényű puszpángmoly ellen

  • A legkézenfekvőbb módszer kiskertekben a hernyók, petés levelek kézzel való összegyűjtése.
  • Erős vízsugárral locsoljuk le a növényeket, majd a földre potyogott hernyókat gyűjtsük össze.
  • Ha algamésszel beszórjuk a növényt, akkor a levelei íztelenné válnak a hernyók számára, így elkerülik azt. Március és április között érdemes így kezelni a puszpángot.
  • Ha fekete szemeteszsákot húzunk a fertőzött növényre reggel és esti rajta hagyjuk, akkor a forró nap miatt elpusztulnak az alatta levő hernyók, a hőséget jól bíró puszpáng viszont túléli.
  • Csalogassuk madáreleséggel a növényekhez a madarakat, amelyek a hernyókat is szívesen elfogyasztják.
  • Házi permetezőszert készíthetünk 1 liter víz, 8 evőkanál ecet, 6 evőkanál repceolaj és egy csepp mosogatószer  összekeverésével, mellyel alaposan permetezzük le a puszpángot, úgy, hogy csöpögjön is a levelekről a lé. Pár óra múlva mossuk le a növényt, 3-7 naponta ismételjük a kezelést.
  • Ha már előrehaladott a fertőzés, akkor egy parazita baktérium segíthet, a Bacillus thuringiensis, amely készítmény formájában kapható. Vízzel elkeverve kell kijuttatni. A hernyó megeszi, majd a szervezetében méreganyag képződik és elpusztul. A hasznos rovarokra, méhekre a készítménynek nincs hatása. Az eljárást 10-14 naponta ismételni kell.
  • Ha a növényünket súlyos fertőzést érte, visszavágással még megmenthetjük, ekkor az összes elhalt ágat el kell távolítani.
  • Ezeken kívül lehet vegyszeresen is védekezni.
Kapcsolódó
Kártevők és gombásodás ellen kiváló a kertben a tejes permet
Az uborka, a paradicsom hálás lesz érte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik