Kertünk-Portánk

Pillanatok alatt felismerhetjük az ismeretlen növényt

Unsplash
Unsplash
A telefonunk lesz segítségünkre ingyenes applikációkkal.

Ha kirándulunk, nyaralunk, gyakran találkozunk számunkra ismeretlen növényekkel, melyekről szeretnénk megtudni, hogy mi is az. Lehet, hogy egyszerűen csak érdekel, lehet, hogy annyira tetszik, hogy szívesen látnánk a saját kertünkben is, de fogalmunk sincs, milyen néven keressük, illetve azt sem, hogy kedvezőek-e a feltételek számára nálunk.

Előfordul, hogy kapunk egy szobanövényt, de nem jegyeztük meg a nevét, így nem tudjuk, hogyan érdemes gondozni.

Egy kirándulás alkalmával fontos információ, hogy egy-egy növény mérgező-e.

Látható, hogy számos oka lehet annak, hogy megtudjuk egy-egy növény „kilétét”. Ehhez csak a telefonunkra van szükségünk.

Legegyszerűbb a telefon kameráját használva a Google Lens funkció, csak le kell fényképezni a növényt és kiadja az ahhoz hasonló Google-képtalálatokat.

Emellett vannak magyar nyelvű kifejezetten növényekre specializálódott felismerő alkalmazások, melyeket ingyenesen letölthetünk a mobilunkra – ezeket szedte össze a Hobbikert. A nevük mellett ezekkel rögtön információkhoz is juthatunk a növényekről.

1. PlantNet

A PlantNet segít nekünk felismerni a növényeket, ha lefotózzuk azokat, de emellett mi is segítünk vele, mivel ez egy civil kutatási projekthez kapcsolódik: a tudósok ezáltal elemezhetik a világ különböző tájain élő növényeket, amivel hozzájárulhatnak a megóvásukhoz is.

2. PictureThis – Plant Identifier

Itt is az általunk készített fotó kerül összevetésre az alkalmazás adatbázisával, így kapjuk meg a növény nevét és mindenféle információt vele kapcsolatban. Az applikáció naponta több mint egymillió növényt azonosít 98%-os pontossággal – szomorú vagy sem, ez az eredmény jobb, mint amit a legtöbb humán szakértő produkálni képes.

3. Flora Incognita

Egy virág sem maradhat „inkognitóban” ezzel az alkalmazással, rögtön megtudhatjuk azt is, hogy milyen körülményeket kedvel, virágozna-e nálunk is.

Kapcsolódó
Szirmot bontott a mutatós, de minden részében mérgező vadvirág
Gyógynövény, de a pirosló hunyort ma már csak az állatgyógyászatban használják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik