Életmód

6 alapvető tanács kánikulában túrázóknak

mti/nemes jános
mti/nemes jános
Induljunk korán, figyeljünk a ruházatunkra és mindenképpen legyen nálunk elég folyadék!

A kirándulás sok család kedvenc időtöltései közé tartozik. A hűvös erdőt járni, a természetben feltöltődni különösen jó. Nem lehetetlen ez a kimondottan melegben sem, sőt! Az erdő hűsítő levegője ilyenkor is felüdülést jelent, ám, ha kánikulában kirándulunk sokkal alaposabban fel kell készülnünk a túrára.

Kapcsolódó
Legyünk óvatosak, ha csíkos kismalacot látunk
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók ellési időszaka miatt.

Az Ipoly Erdő Zrt. közösségi oldala összegyűjtötte azokat a teendőket, amiket szem előtt kell tartani, ha valaki nagyon meleg időszakban indul erdőt járni.

  1. Praktikus, ha nem a legnagyobb hőségben kelünk útra, az indulás időpontját a korai órákra érdemesebb időzíteni.
  2. A fizikai állapotunknak megfelelő nehézségű és hosszúságú útvonalat válasszunk, belekalkulálva azt is, hogy a nagy melegben gyorsabban kimerül az ember. A teljesítménytúrákat majd letudjuk ősszel…
  3. Legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, ami a kánikulai napokon a szokásos adag dupláját is jelentheti. A víz mellett az izotóniás italok is kapjanak helyet a hátizsákban.
  4. Az sem mindegy mit csomagolunk elemózsiaként, nyáron inkább a könnyebb, a gyomrot kevésbé megterhelő, alacsony zsírtartalmú ételeket részesítsük előnyben. Tejterméket tartalmazó élelmet ne vigyünk magunkkal!
  5. Laza, légáteresztő, könnyű túraruházat, napellenző, sapka elengedhetetlen, a kullancsriasztó ajánlott kellék egy nyári túrához.
  6. Iktassunk be többszöri pihenőt, a szervezetet megterheli a nagy meleg.

És természetesen melegben és minden más alkalommal is célszerű, ha van jól megtervezett túraútvonalunk, térképünk és feltöltött mobiltelefonunk. Ezek minden évszakban, minden körülményben igen jó szolgálatot tehetnek.

Kellemes erdei időtöltést kívánunk!

Kapcsolódó
Hűsítő élmény kánikulában a barlangtúra
A barlangok világa nyáron is változatos kínálattal várja az érdeklődőket a nemzeti parkokban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik