Életmód

Hűsítő élmény kánikulában a barlangtúra

mtva/bizományosi/faludi imre
mtva/bizományosi/faludi imre
A barlangok világa nyáron is változatos kínálattal várja az érdeklődőket a nemzeti parkokban.

A hőségben igazi felüdülést és tartalmas kikapcsolódást nyújtanak a barlangok, amelyeket állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérsékletben fedezhetünk fel. Magyarországon több mint 4100 barlang található, ebből 40 látogatható a nagyközönség számára is – írta közleményében az Agrárminisztérium.

A hazai nemzeti parkok közül ötben: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók barlangi bemutatóhelyek.

Népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon.

A nemzeti parkokat bejárva a barlangok sokszínű arcával is megismerkedhetünk. Van, amelyik különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal nyűgözi le a látogatókat, míg az Abaligeti-barlang ezen kívül a denevérek világába is betekintést nyújt.

MTI/Komka Péter

A barlangok többsége kényelmesen, egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen – például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban – overallos túra keretében fedezhetjük fel a föld alatti világot. A Tapolcai-tavasbarlang különlegessége, hogy csónakázva ismerhetjük meg, ráadásul az itt található látogatóközpontban a csodálatos karsztvidékkel kapcsolatos tudásunkat is bővíthetjük.

Kapcsolódó
Megújult az ország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangja
A barlangot minden hónapban egy hétvégi napra nyitják meg.

A barlangok emellett gyógyító hatásukról is ismertek, egy most záruló projekt keretében például a szakemberek a Baradla–Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták, és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek.

A Világörökség részét képező Baradla-barlangban egyébként jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra. Még a nyáron egy újdonsággal is bővülnek a magyarországi barlangi bemutatóhelyek, hiszen Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot.

Budapesten 4 turisztikailag látogatható barlang várja az érdeklődőket és a hűsölni vágyókat. A sokak által ismert Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok lenyűgöző föld alatti képződményeivel kápráztatnak el, a Budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang egy történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

Kapcsolódó
Több betegségre is gyógyító hatású a barlangi klíma
Léguti panaszokra találhatunk gyógyírt a Borsod megyei barlangokban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik