Virágzó vidékünk

Március a barlangok hónapja: kedvezményeket kínál a föld alatti világ

Különleges programok között a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszik országszerte.

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok

– mondta Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a programsorozat megnyitóján, tudósított az MTI.

Az Agrárminisztérium államtitkára a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében álló abaligeti cseppkőbarlang bejáratánál tartott megnyitón elmondta: hetedik alkalommal rendezik meg a Barlangoljunk! kampányt, amelynek keretében nem csupán a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszi Magyarország tíz nemzeti parkja az érdeklődők számára.

Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma.

A ma nyilvántartott 4150 barlangból mintegy 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll. A nemzeti parkok folyamatos természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a barlangok turisztikailag is fejlődhettek az elmúlt időszakban.

Az elmúlt tíz évben 1,5 milliárd forint értékben valósulhattak meg a barlangok kiépítésére, állékonyságának javítására, denevérek élőhelyeinek javítására vonatkozó fejlesztések 160 barlangban és 15 mesterséges üregben

– mondta az államtitkár. Kitért arra, hogy nemrég éppen Abaligeten, egy csaknem 650 ezer eurós, határokon átívelő európai uniós fejlesztési program egyik elemeként történt meg a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése. Korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is.

Titkokat rejtenek a világ legcsodálatosabb barlangjai
Ezek a barlangok nem egy mesebeli világ vagy egy horrorfilm részei, hanem a Föld nevű bolygó elszigetelt területein találhatók.

Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy az Abaligeti-barlang a szervezet által kezelt helyszínek közül a leglátogatottabb,évente 50-70 ezer látogatót fogad, a mellette lévő Denevérmúzeumot pedig mintegy 20 ezer ember keresi fel évente. Utóbbi fejlesztésekor a denevérek életmódjával, a denevérek és az ember kapcsolatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Barlangoljunk! program során a földalatti túrák kedvelőit az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja akár 35, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50 százalékos kedvezménnyel várja az érdeklődőket márciusban. A Pál-völgyi- és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok lesznek ingyenesek.

A budai Vár alatt húzódó, több mint három kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatják be az érdeklődőknek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban ráadás programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai-tavasbarlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.

A barlangok hónapjáról további részletek olvashatóak a Magyar Nemzeti Parkok Facebook-oldalán.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik