Mozaik

Titkokat rejtenek a világ legcsodálatosabb barlangjai

Ezek a barlangok nem egy mesebeli világ vagy egy horrorfilm részei, hanem a Föld nevű bolygó elszigetelt területein találhatók.

Ha arra készülsz, hogy meglátogatod a csodás természeti képződmények egyikét, nyergelheted a lovad. Bár némelyik nyitva áll a nagy nyilvánosság előtt, a többségét csak szélsőséges kalandorok látogathatják meg. Őket speciális felszereléssel látják el, mielőtt felfedeznék a barlang rejtett zugait.

A mi nagy szerencsénk, hogy minden ilyen expedíció tagja egy profi fényképész is, aki megörökíti a felejthetetlen pillanatokat.

Hang Son Doong barlang, Vietnam

A Vietnamban található barlang a legnagyobb a világban a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint. Számtalan csoda telíti, beleértve az egyedülálló ökoszisztémát és a geológiai formációkat.

amazing-caves-2-3

amazing-caves-2-1

Mutnovsky vulkánbarlang, Oroszország

A Mutnovszky vulkán jégbarlangjait gleccserek formálják. A földkérgen található nyílásain keresztül vulkáni gőzök és gázok törnek a felszínre, ami még pikánsabbá teszi az összképet.

amazing-caves-14-1

amazing-caves-14-2

amazing-caves-14-3

Naicai bánya, Mexikó

A valaha látott legnagyobb kristályok otthona. A kristálybarlangnak is nevezett bánya nem nyitott a látogatók előtt mélysége és hősége miatt.

amazing-caves-4-1

amazing-caves-4-2

Vatnajokull barlang, Izland

Európa legnagyobb gleccserénél, a Vatnajokull gleccsernél található. A barlangot az olvadó jégsziklák formálták, ami veszélyes is lehet, mert folyamatosan változtatják alakzatukat.

amazing-caves-11-2

amazing-caves-11-3

Batu barlangok, Malajzia

A malajziai barlangot angol és kínai telepesek, valamint az őshonos temuan emberek is használták. Főként a barlangokban tartózkodó denevérek ürülékeiből s hulláiból keletkezett trágyanem, a denevéguanó bányászatához vették igénybe, de mostanra megtelt szobrokkal és turisták kedvelt célpontjává vált.

amazing-caves-3-1

Mendenhall-gleccser jégbarlangjai, USA

Izlandi kollégájához hasonlóan ezt a barlangot is az olvadó jég alakította ki. A gleccserek folyamatos mozgása miatt nem tudni, meddig marad még a Föld felszínen ilyen formában.

amazing-caves-6-2

Algarvei barlang, Portugália

A régióban rengeteg tengerparti képződmény megtalálható, ugyanis a sziklafal relatíve könnyen oldódik a vízben. Ezt a különleges barlang csak hajón közelíthető meg.

amazing-caves-9-1

Glowworms-barlang, Új-Zéland

Nevét a szentjánosbogarakról kapta. Hogy miért? Páratlan látványt nyújt, ahogy több ezer szentjánosbogár egyszerre világítva próbálja csapdába ejteni gyanútlan áldozatait.

amazing-caves-6-2

amazing-caves-5-1

amazing-caves-5-2

Tham Lod barlang, Thaiföld

A barlangon a Nam Lang folyó halad keresztül. Tele van gyönyörű cseppkőképződményekkel és több százezer keleti sarlósfecske éli itt élete egy részét.

amazing-caves-1-1

amazing-caves-1-2

Kyaut Sae barlang, Malajzia

Sajnos erről a barlangról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, de a legfontosabb, hogy hatalmas buddhista templomot emeltek a közepére.

amazing-caves-8-1

amazing-caves-8-2

(Bored Panda; kiemelt kép: Vatnajokull barlang, Izland)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik