Virágzó vidékünk

Több betegségre is gyógyító hatású a barlangi klíma

Léguti panaszokra találhatunk gyógyírt a Borsod megyei barlangokban.

Egyre népszerűbbek hazánkban is a barlangterápiák, amelynek segítségével az asztmások, allergiások és egyéb légúti megbetegedéssel küzdők gyógyulhatnak.  A Boon két Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő gyógyító barlangról számol be cikkében.

Baradla-barlang

Az egyik a Borsod megyei Baradla-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban. Az első írásos emlékek a helyről a 19. század derekából valók, ekkor fedezték fel, hogy a hőmérséklet nem követi a felszín hőmérséklet változásait, átlagosan 10 fok van bent. Télen nem ritka a magas hőmérsékleti különbség, a páratartalom pedig 95-100 százalék közötti, ami magyarázza a levegő érzékszervileg is érezhető nyirkosságát. A Baradla-barlang különleges klímájának és levegőjének köszönhetően gyógyhatással rendelkezik. A nemzeti park már megkezdte a gyógybarlanggá nyilvánítás folyamatát.

Titkokat rejtenek a világ legcsodálatosabb barlangjai
Ezek a barlangok nem egy mesebeli világ vagy egy horrorfilm részei, hanem a Föld nevű bolygó elszigetelt területein találhatók.

Anna-barlang

Lillafüreden ma már Anna-barlangnak nevezik azt a cseppkőépítményt, amelyet korábban „Csepegő-kő-barlangnak” hívtak, mert a szokatlan, csipkeszerű mészkőképződményekkel díszített vágatokban és üregekben, hatalmas termekben megkövesedett mohafüggöny mögül gyakran csepegett a víz. Ez a barlang a Bükki Nemzeti Park része. A hely gyógyító hatását a 80-as években állapították meg és azóta tartanak kezeléseket a „Fekete-teremben”, a levegő összetétele és a tisztasága teszi lehetővé a légúti megbetegedések gyógyítását.

Kiemelt fotó: MTI/Komka Péter

Bükkszentkereszten a kövek is gyógyítanak
A falut szubalpin gyógyhellyé nyilvánították.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik