Virágzó vidékünk

Újra látogatható az ország egyik legkülönlegesebb barlangja

2018 Pünkösdjén a Függőkertekben történt egy csőtörés, ami miatt rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz zúdult be a lillafüredi barlangba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái azonnal igyekeztek a problémát kezelni, azonban a mésztufa szerkezete miatt több héten keresztül folyamatosan folyt a víz fentről, illetve a barlangjáratokban. Emiatt csúszóssá vált a járófelület, s az elektromos hálózat is potenciális veszélyt jelentett a látogatókra.

Az elmúlt két hétben a veszélytényezőket sikerült annyira megszüntetni, hogy a barlang újra látogatható legyen. Egyetlen terem maradt, ahol a talaj továbbra is csúszós, itt gumi járólapot helyeztek el, és napi szinten ellenőrzik a barlang állapotát.

BNPI

A Bükki Nemzeti Park nagy örömmel tapasztalta, hogy ebben az évben igencsak megnőtt a barlanglátogatások száma Lillafüreden, az év első felében rekord mennyiségű vendég kereste fel a két barlangot:

  • a Szent István-barlang forgalma 33 százalékkal nőtt a tavalyi év első feléhez képest,
  • az Anna-barlang forgalma is 13 százalékkal nőtt május végéig 2017 első öt hónapjához képest.

Ezért bevezették az online foglalás lehetőségét, amely 2018. július 15-től az Anna-barlang iránt érdeklődők számára is elérhető ezen a linken.

Az Anna-barlang mésztufa barlang, az egész világon csak hat hozzá hasonló látogatható. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. Az állagmegóvási munkálatokat és a biztonsági ellenőrzéseket ennek tudatában végezték a szakemberek.

Betegsége megváltoztatta életét, és egy barlangban építette meg luxus hobbit házát
Akit a betegsége kényszerített a gyökeres életmódváltásra.
Olvasói sztorik