Mozaik

Legyünk óvatosak, ha csíkos kismalacot látunk

pixabay
pixabay
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók ellési időszaka miatt.

Az AM a Facebook-oldalán február 28-án közzétett bejegyzésében a túrázókat arra figyelmezteti, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak, írta az MTI.

Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt

– tették hozzá.

Már tart a vaddisznók ellési időszaka, és ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Kapcsolódó

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik.

Első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul.

Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti

– emelték ki, hangsúlyozva a sebességi korlátozás, valamint a vadjelező táblák figyelésének fontosságát is.

Kapcsolódó
40 vaddisznót lőttek ki egy hónap alatt Miskolcon
A napokban egy trófeás vadkant terítettek le az Avason.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik