Kertünk-Portánk

Könnyebben juthatnak földhöz a kezdő gazdálkodók

Unsplash
Unsplash
A generációváltást ösztönzik a mezőgazdaságban.

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány és az agrártárca ösztönzi a generációváltást a mezőgazdaságban.

A fiatalok pontosan tudják, óriási potenciál rejlik az agráriumban, mi pedig azon vagyunk, hogy segítsük őket ezen lehetőségek kiaknázásában

– tette hozzá.

A jelenlegi törvénymódosítás is azon rendelkezések sorába illeszkedik, amelyek a magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú fiatalítást segítik elő. Ezen felül a kormány és a szaktárca kiemelt közös célja az is, hogy a helyi mezőgazdaságot erősítsék.

Július 1-től nem gyakorolható elővásárlási jog az első tíz hektár földjét megszerző azon gazdákkal szemben, akik a föld fekvésétől számított húsz kilométeren belül helyben laknak vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkeznek. A fiatalok számára vonzóbb lehet a földművelői életpálya, ha azt látják, hogy könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz, ráadásul a lakóhelyük közvetlen közelében – emelte ki Nagy István.

Az új rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelő adásvételi szerződést nem kell közzétenni, azaz a jóváhagyási eljárás befejezésére is hamarabb kerülhetett sor. Ez lényeges adminisztratív terhet vesz le a gazdák válláról, és jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot.

A szabályozás a visszaélések elkerülését is biztosítja. Ugyanis az első 10 hektár nem az adásvétel időpontjában ténylegesen fennálló földtulajdont jelenti, hanem a vevő által valaha, bármilyen jogcímen megszerzett földek összes területét, ide értve azokat is, amelyek utóbb kikerültek a tulajdonából. Így elkerülhető, hogy a megszerzett földek továbbadásával bárki is visszaélhessen a törvényben biztosított kedvezményes lehetőséggel – szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó
Ennyiért lehet magyar termőföldet venni
A legtöbbet a gyümölcsös éri.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik