Kertünk-Portánk

10 évnyi átlagbér kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához

Unsplash
Unsplash
Tavaly még 7 havival kevesebb fizetés elég volt hozzá.

Az átlagos bruttó fizetések alapján Magyarországon tavaly – a 2021-ben mért 9,6 év után – már 10,2 évet kellett dolgozni egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához – közölte a Deloitte az MTI-vel.

A Deloitte Property Index 27 európai országra kiterjedő felmérése szerint legkevésbé Szlovákiában fizethető meg a saját lakás, amelyért ott 14 évig kell dolgozni. 

Az Ausztriában épült új lakások a legdrágábbak Európában: tavaly négyzetméterenként 4925 euró volt az átlagos fajlagos ár. Ausztriát követi Németország (4800 euró), Franciaország (4639 euró) és Norvégia (4204 euró).

A lakásbérleti díjak alakulásáról pedig megállapították, hogy 2022-ben a legtöbbet Dublinban kellett fizetni a bérelt ingatlanokért: négyzetméterenként átlagosan 32,8 eurót. A 9,6 eurós budapesti érték a vizsgált 76 európai nagyváros közül a 28. legalacsonyabb és a régiós országok fővárosaitól rendre elmarad. 

Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője szerint a saját lakáshoz való hozzájutás feltételeinek romlása a legtöbb európai országban és nagyvárosban a bérleti díjak növekedését és a bérlakáspiac bővülését váltotta ki. A múlt év második felétől Magyarországon is a bérlakáspiac bővülését és a bérleti díjak dinamikus növekedését tapasztalták.

Magyarország a régiós országokhoz viszonyítva az új építési engedélyek számában és az elkészült lakások számában is elmarad. Az új építési engedélyek száma Magyarországon ezer lakosra vetítve 3,62, miközben Lengyelországban 5,3 volt 2022-ben. Az elkészült lakások száma Magyarországon ezer lakosra vetítve csupán 2,12 volt, ami a vizsgált európai országok közül a negyedik legalacsonyabb adat, miközben Lengyelországban 6,31 volt, amely Franciaország után a második legmagasabb érték. (MTI)

Kapcsolódó
A hazai lakások 13%-ában életvitelszerűen nem lakik senki
Vidéken és Budapesten egyaránt nő a nem lakott lakások száma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik