Virágzó vidékünk

Csak 59 hattyút tudtak megmenteni a szlovákiai mákföldről

Mérgezést szenvedtek a madarak a máktól.

Öt hónappal ezelőtt a szlovákiai Komárno közeli Izsa és Pat határában védettnek minősített bütykös hattyúk vertek tanyát egy mákültetvénynél, akik ahelyett, hogy tavasszal elrepültek volna fészket rakni, maradtak a területen. A madarak a friss hajtásokkal táplálkoztak, a növény azonban teljesen szétmarta, megmérgezte a szervezetüket. Röpképtelenné váltak, ragadozók és emberek támadásainak céltáblájává váltak.

Rengeteg állat elpusztult, Jozef Lengyel zoológus az ÚjSzó-nak elmondta, hogy néhány hattyút emberek támadhattak meg, mert a véres tollaik botütésre utalnak.

Ha róka támadta volna meg, az letépi a nyakukat és elszalad a fejjel, de ebben az esetben valaki módszeresen, indulatosan irtott és pusztított – mondta.

Néhány tucat állat maradt életben, őket a szlovákiai környezetvédelmi hivatal munkatársai és önkéntesek fogták be. Remélik, hogy jót tesz nekik az új környezet és kitisztul a szervezetükből a mérgező anyag. A repüléshez viszont jó ideig nem lesz erejük. A súlyosabb állapotban lévő madarak a marcelházi madármentő központba kerülnek, az egészségesebb egyedeket egy vízgyűjtő kanálishoz szállítják át, ahol más táplálékhoz juthatnak.

A mákföld tulajdonosa elmonda a lapnak, hogy 75 hektáros a területe, ezt nem tudják sem letakarni, sem bekeríteni, hogy megvédjék a madarakat. A hattyúk már legalább tízezer euró kárt okoztak.

A madárvédőknek 59 egyedet sikerült megmenteniük.

Kapcsolódó
Tömeges hattyúpusztulás okozott riadalmat Sárospatakon
Sárospatakon minden évben sok hattyú időzik télen a Bodrog-folyón.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik