Életmód

Szlovákiában betétdíjasak lettek a PET-palackok és a fémdobozos üdítők

pixabay/ evelino
pixabay/ evelino
Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatják a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

Szlovákia még januárban megkezdte az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként – írja a Greendex nyomán a Greenfo.

A januári bevezetés idején a visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai.

A nem betétdíjas csomagolású italokat már csak június végéig lehet forgalmazni

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint az általuk képviselt üzletekben már csak 0,1%-nyi ilyen áru van a polcokon. A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke, Martin Krajčovič pedig arról számolt be, hogy néhány boltban már csak betétdíjas árú van, és bíznak benne, hogy a hónap végéig sikerül eladni minden nem betétdíjas csomagolású italt is.

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie.

Az átállásról egyébként a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója, Lucia Morvai elmondta, hogy a betétdíjas rendszert bevezető államok közül Szlovákiában volt az egyik leghosszabb átállási időszak.

Magyarországon legkorábban 2023-ban kezdődhet meg a betétdíjas rendszerre való átállás.

Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Kapcsolódó
David Attenborough: Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap
A világhírű brit természettudós azt mondja, nem áll le, amíg a szervezete azt nem parancsolja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik