Kertünk-Portánk

Ekkora bírság járhat érte, ha nincs kint a házszám az ingatlanon

Getty Images
Getty Images

Közleményben hívja fel a figyelmet a székesfehérvári önkormányzat a házszám meglétének, olvashatóságának fontosságára, írja a feol.hu.

Az önkormányzat kitér rá, törvényi előírás, és saját érdek is a házszám megfelelő feltüntetése az ingatlanokon. A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie.

Ennek elmulasztása akár 150 ezer forintos bírsággal is járhat, és megnehezíti a mentősök, tűzoltók, rendőrök és a postások munkáját is – fogalmazott közleményében a székesfehérvári önkormányzat.

Amint kiemelik,

a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonos feladata, hogy feltűntesse a házszámot. A tábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról is az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a házszámtáblát az ingatlanon bárhol, az utcáról látható helyen kell elhelyezni.

50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható arra, aki nem tartja be, nem teljesíti ezt a kötelezettséget.

Elsősorban azonban nem a büntetés elkerülése a fontos, hanem az, hogy a jól látható, olvasható házszámmal a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek és a postásoknak is segítünk a gyors tájékozódásban, zárták a közleményt.

Nemrég Gárdonyban kérték meg a tűzoltók az önkormányzaton keresztül a lakosságot arra, hogy tegyék ki a házszámot, mert sok esetben nehezen találnak oda a riasztás helyszínére.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik