Kertünk-Portánk

Itt jelenthető be, ha zavaró parlagfüvet látunk

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk.

A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

A parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig  is terjedhet.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk. Ezért az Agrárminisztérium felhívja minden tulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen.

Mi a teendő, ha parlagfüves területet látunk?

Használhatjuk a Nébih PBR Parlagfű Bejelentő Rendszerét. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele.

A bejelentéshez előzetes regisztráció szükséges. Meg kell adni a GPS koordinátát, a bejelentés típusát, a szennyezett terület méretét és a kultúrnövény mezők kitöltése. Egy vagy több fénykép is csatolható. Megfelelő eszköz hiányában is lehetőség van GPS koordináta csatolására a Google Maps térkép segítségével. Ha tudjuk a bejelentéssel érintett parlagfüves ingatlan pontos címét, akkor a rendszer automatikusan a címhez rendeli a GPS koordinátát. A kötelező adatok megadása után a bejelentést elmenti a rendszer. A felhasználó kérhet visszajelzést a további fejleményekről.

Kapcsolódó

Jelen pillanatban több mint 7800 bejelentés van már az oldalon 2021. május 31. óta – ezek egy része természetesen már nem aktuális.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik