Kertünk-Portánk

Szomszédvita – Mit tehetünk, ha felveri a gaz a szomszéd kertjét?

Unsplash
Unsplash
Mit mond a jog?

Mi folyamatosan ápoljuk, gyomtalanítjuk a kertünket, a szomszédunk pedig nem foglalkozik vele. A természet pedig teszi a „dolgát”, hamarosan óriási gyomnövények lepik el a területét. Az elején ez csak esztétikai probléma, ám hamarosan azok a gazok át fognak jönni a mi kertünkbe is, veszélyeztetve ezzel a haszonnövényeinket vagy éppen a gyepünket. Mit lehet tenni?

Első lépésként természetesen, érdemes beszélni a szomszéddal.

Azonban van, hogy egyszerűen nem érdekli a problémánk, illetve az is lehet, hogy egy elhagyatott területről van szó, melynek tulajdonosai nem is ott élnek, nem tudjuk felvenni velük a kapcsolatot.

Központi, az egész országra vonatkozó jogszabály csak az emberek biztonságát vagy egészségét veszélyeztető gyomnövényekre (parlagfű) vagy fás szárú növényekre van. Ezekkel kapcsolatban lehetősége van a helyi jegyzőnek, illetve a szakemberen keresztül a polgármesteri hivatalnak az intézkedésre a figyelmeztetéstől a kényszerkaszálásig.

Egyéb növényekről nincsen központi szabályozás, viszont a települések megalkothatnak egyéni rendeleteket. Például Gyulán a meghozott rendelet arra kötelezi a belterületen található ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a nem haszonnövényként vagy dísznövényként gondozott lágy szárú növényzet méretét 30 centiméter alatt tartsák.

Ha nincs erre vonatkozó szabályozás a településen, akkor lehetőség van birtokvédelem kérésére.

A tulajdonosi jogoknak is van egy korlátja, amelyet a törvény így fogalmaz meg:

a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. A tulajdonosnak azt a kötelességét, hogy tartózkodjék más, különösen szomszédai szükségtelen megzavarásától, más joggyakorlásának megsértésétől vagy veszélyeztetésétől: szomszédjognak nevezik.

A szomszédjogi szabályok megsértése esetén birtokvédelmi eljárást is indíthatunk, ahol a zavaró szomszédot kártérítésre is kötelezhetik.

Birtokvédelmi eljárás a területileg illetékes jegyzőnél vagy a bíróság előtt indítható. Célszerű a jegyzőnél kezdeni, ez gyorsabb és hatékonyabb eljárás, bonyolult kérdések esetében kell bírósághoz fordulni.

A birtokvédelmi eljárás megindítása egy formanyomtatvány kitöltésével és az illeték befizetésével történik meg. A formanyomtatvány a polgármesteri hivatalok honlapjáról letölthető, de személyesen is lehet kérni ilyen papírt. Meg kell adni a felek adatait, illetve azt, hogy mivel valósult meg a birtoksértés, és ha vannak bizonyítékaink ezzel kapcsolatosan, azt is csatolni kell.

A jegyző eljárási határideje 15 nap. Az eljárásban lehetőség van szemlére, személyes meghallgatásra, szükség esetén akár tanúmeghallgatásra is. Szemle esetén a jegyző kimegy a birtoksértés helyszínére, és megállapítja, hogy valóban megtörtént-e a panaszos által bejelentett cselekmény. A szemle mellett gyakori a személyes meghallgatás is – a jegyző legtöbbször együttesen idézi meg a feleket, és igyekszik megismerni a felek álláspontját. A meghallgatásról jegyzőkönyv készül.

A jegyzői határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, tehát azonnal végrehajtható, azonban jogszabálysértésre hivatkozással a bíróságon meg is lehet támadni. Jegyző előtt az eljárást csak a birtoksértést követő egy éven belül indíthatjuk meg, egy év elteltével közvetlenül a bírósághoz kell fordulnunk.

Kapcsolódó
Ha zavar a szomszédod, költözz vidékre! Vagy mégse...?
Ezzel keserítik meg az életünket a szomszédaink.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik