Kertünk-Portánk

Így védhetjük meg a kertet a taracktól

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nem könnyű felvenni a harcot ezzel a gyomnövénnyel.

A tarack igen agresszív „vendég” a kertben, ha egyszer betelepedik, nehezen lehet kiirtani, ráadásul más növények is képesek kipusztulni miatta, mivel gyökerei olyan toxikus anyagokat termelnek, melyek gátolják más növények fejlődését.

Mit lehet tenni a tarack ellen?

Először is: felejtsük el a kapát! Ha a gyökereit elvágjuk vele, akkor csak még inkább növekedésnek indul. Kézi gyomlálással szintén nem megyünk sokra, ilyenkor is gyakran beszakadnak a gyökerei.

A gyomirtó sem hatásos: Ha csak gyomirtózzuk a tarackot, de nem távolítjuk el a földből, akkor a gyökérben levő fitotoxinok még egy hónapig mérgezik a körülötte levő, helyére ültetett növényeket.

A legjobb módszer az ásás, de jó mélyen. 20-30 centiméter mélyen ássunk a tarack alá és a teljes gyökérzetével együtt távolítsuk el a növényt. Ha újra megjelenne a kertben, akkor azonnal ássuk ki, hogy ne terjedhessen.

Az eltávolított tarackokat gondosan meg kell semmisíteni, mert képesek minden kis szárcsomóból kihajtani. Komposztba se tegyünk, mert ott is tovább fog élni.

Ha minimalizálni szeretnénk a tarack megjelenését, akkor a gyepszőnyeg jelentheti a megoldást, minél sűrűbb a pázsit, annál nehezebben tud elterjedni a tarack.

Ugyanezen okból hasznos a geotextil is, ami természetesen, alapos előkészítést kíván. Nem végleges megoldásként egy vastag fóliát leterítve, kipusztul minden, ami alatta van, köztük a tarack is – ez azonban hosszabb folyamat, két hónapig is mellőznünk kell a letakart földterületet.

A magaságyások vastag földjén sem tud áttörni a tarack, így ott sem kell ezzel a problémával törődnünk.

Kapcsolódó
Sóval is lehet gyomot irtani
Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékony a gyomok ellen, mint például a konyhasó, amit leginkább járda, terasz kövezete közötti gyomok ellen használhatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik