Kertünk-Portánk

Kiválónak ígérkezik az idei diótermés

pixabay
pixabay
Az esős időjárás kedvezett a növénynek, jó termésre számítanak idén a gazdák. A héjas diót a hazai piac mellett főleg Németországban és Olaszországban értékesítik.

Az ország diótermőterületének több mint harmada Szabolcs vármegyében van, ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegye, ahol a gazdálkodók arról számoltak be, hogy a termés mennyisége egy árnyalattal több a tavalyinál, a minősége viszont sokkal jobb.

Lengyeltótiban hullik már a dió, igaz, hogy rázógéppel segítenek rá a gazdálkodók: két gép járja a tóti dióültetvényt ezekben a napokban.

Egy fát legalább kétszer-háromszor le kell rázni, majd utána érkezik a felszedőgép, pótkocsiba kerül a termés, amivel bevisszük tisztításra

– mutatta be a munkafolyamatokat a Sonline-nak Kovács Amelita növényorvos. A gépesítéssel gyorsabban zajlik a betakarítás és kevesebb idénymunkásra van szükségük. Egy gép akár 40-60 dolgozó munkáját is helyettesíti.

Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt a lapnak, hogy a hatszáz milliméternyi esőnek köszönhetően a bélgirizdek jól ki tudtak telni, csodálatos az íze és az aromája is az idei termésnek. Összesen kétszáz hektárnyi ültetvényük fele termő, most 30 hektárnyi területen kezdődött meg a betakarítás. Kiemelte: a hazai piac mellett Németországba, Ausztriába, Olaszországba szállítják a héjas dió kétharmadát.

Kedvezett a gombabetegségeknek és a baktériumfertőzéseknek a csapadékos időjárás, így többször kellett permetezni, hogy megvédjük a növényt

– emelte ki Cziráki Imre. Hozzátette: mivel a dió nem alapvető élelmiszer, így az ára nem úgy emelkedik, mint a termelők költségei.

A chilei és az egyesült államokbeli import dió miatt az ár megfeleződött. Az idén valamennyivel biztosan emelkedni fog a dió ára

– vetítette előre az ügyvezető igazgató hozzátéve, hogy októbertől helyben értékesítik majd a mogyorót és diót is. Utóbbi átlagosan 3000 forint lesz, tavaly­hoz képest kétszáz forinttal kerül majd többe.

Kapcsolódó
Így tároljunk diót, hogy ne romoljon meg
A dió elég drága csemege, tegyünk meg mindent a megfelelő tárolásáért, hogy később minőségromlás nélkül felhasználhassuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik