Kertünk-Portánk

A lakástüzek 61 százaléka fűtési szezonban keletkezik

Unsplash
Unsplash

Hétvégén kezdődik a fűtési szezon, ami hivatalosan az október 15-e és április 15-e közötti időszak. Emiatt a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

A fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtőeszközök telepítését szakemberre érdemes bízni, a karbantartásuknál pedig követni kell a gyártói utasításokat. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha új kéményt építtetünk, a régit javíttatjuk, felújítjuk, átalakítjuk vagy új fűtőeszközt csatlakoztatunk hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, ám a mérgező gáz nem csak gázfűtésnél keletkezhet. Ezért ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, ám nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája, vagyis az, hogy melyik eszköz hatásos, illetve melyik hatástalan, az alábbi linken érhető el: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok.

Kapcsolódó
Idén már 5200 tűzesethez vonultak ki a katasztrófavédők
A rezsiárak miatti "kreatív" fűtésmegoldások a korábbiaknál több tűzesetet okozhatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik