Mozaik

Kiszabadították, de elpusztult a kéménybe szorult kis kuvik

bnpi / Soós Gábor
bnpi / Soós Gábor
Itt az ideje ellenőrízni a kéményeket.

Időben célszerű átnézni a kéményeket, kellemetlen meglepetésben lehet részünk a fűtési szezon kezdetekor – írta oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Bajba jutott állatokon segít a salgótarjáni madármentő állomás
Több mint egy évtizede menti a védett állatok sokaságát a salgótarjáni madármentő állomás.

A nemzeti park munkatársai egy kéménybe szorult, és elpusztult kuvikról írtak. Az aprócska madár egy kazán takarításakor került elő. Rossz állapotban volt, és hamarosan elpusztult. Az eset figyelmeztet arra, hogy az állatok mennyire ki vannak szolgáltatva az ember által épített rendszereknek.

A kéménybe esett madarak a belélegzett koromtól, a szomjan halástól, vagy akár tűzhaláltól is elpusztulhatnak. Az emberéletre is veszélyt jelenthetnek, ha az állat az égéstermék-elvezető rendszerbe szorul, és a rendszert nem ellenőrzik idejében, akkor szén-monoxid mérgezést is kaphatunk.

Pixabay

A kéményekben a kuvikok mellett gyakran találnak a szűk helyen költő madarakat, ilyen például a házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros), vagy a csóka (Corvus monedula). A madarakon kívül számos más állatfaj érzi otthonosan magát a kéményekben, vörös mókusok (Sciurus vulgaris), pelék, denevérek, méhek és darazsak húzzák meg magukat a szűk csövekben.

A beszorult, élő állatok és a tetemek eltávolítása költséges lehet, ha azonban a kéményben maradnak, végzetes balesetet okozhatnak.

Pixabay

A kéménybe szorult élőlények védelme érdekében célszerű szakembert hívni segítségül. A természetvédelmi őr vagy madár- és állatmentő szervezetek tagjai szakszerűen gondoskodnak a bajba jutott állatok kiszabadításáról és elszállításáról.

Kapcsolódó
Fészket épített a természetvédelmi őr a hazatérő gólyapárnak Szegeden
Az évek során olyan méretűre és súlyúra nőtt egy villanyoszlopra rakott gólyafészek, hogy az áramszolgáltató veszélyesnek ítélte, ha ott marad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik