Kertünk-Portánk

Két módszer a pozsgafa szaporításához

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Könnyen nüvelhetjük a növényállományunkat.

A pozsgafa (Crassula ovata), más néven majomfa, a szobanövények között egyre népszerűbb a kedvező tulajdonságai miatt. Ellenálló, könnyen nevelhető és ráadásul szaporítható is. Szaporítása nem igényel különleges szaktudást, de néhány alapvető lépést érdemes betartani annak érdekében, hogy sikeresen fejlődjenek az új kis növények.

Pozsgafa szaporítása szárdugványról

Válasszunk a növényen egy egészséges, betegségtől és kártevőtől mentes ágat, ami körülbelül 8-10 centiméter hosszú, ezt egy tiszta, éles késsel vágjuk le.

Tegyük félre száradni 1-2 hétre száraz, meleg helyen. Erre azért van szükség, mert a nedves vágásfelület kedvez a betegségeknek, kórokozóknak. A vágásfelületet beszórhatjuk por alakú, gombaölő összetevőket is tartalmazó gyökereztető hormonnal.

A már száraz dugványt dugjuk fele-fele perlitből és virágföldből álló keverékbe. Csak annyira öntözzük, hogy nedves legyen a talaj alatta.

Pozsgafa szaporítása levéldugványról

Ha a pozsgafa túl kicsi még ahhoz, hogy szárdugványról szaporítsuk, akkor van lehetőség levéldugványról szaporítani is.

Ehhez egy egészséges levélre lesz szükségünk a növényről.

Fektessük a levelet fele részben perlitből, fele részben virágföldből álló ültetőkeverékre, majd az ültetőkeveréket öntözzük meg. Ezt követően visszafogottan öntözzünk, egészen addig, amíg a levél ki nem gyökerezik és elkezd az ültetőkeverékkel érintkező részein apró oldalsarjakat hozni. Ez két héttől akár két hónapig is eltarthat.

Ha a sarjak pár centiméretesre nőnek, akkor már elültethetők.

Kapcsolódó
Virágba borult a 20 éves pozsgafa Katymáron
Ilyet ritkán lát az emberfia.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik