Kertünk-Portánk

Virágba borult a 20 éves pozsgafa Katymáron

Ilyet ritkán lát az emberfia.

A pozsgafáról vagy más néven majomfáról már többször is írtunk. Nagyon kedvelt, roppant egyszerűen gondozható, igénytelen növény, így azoknak is ajánlott, akik nem tudnak vagy nem akarnak sokat bajlódni egy szobanövénnyel. Ráadásul a majomfáról az a hír járja, hogy bevonzza a pénzt, talán ez is szerepet játszik nagy népszerűségében.

Érdekesség, hogy bár a pozsgafa sok családban megtalálható, virágozni csak nagyon kevesen látják. A fiatal példányok nem, csak az idősebbek hoznak megfelelő tartás mellett virágokat.

Ennek példája a Katymáron élő Martonosi József különlegesen gyönyörű 20 éves majomfája, amely roskadozik a sok virágtól.

Fotó: Martonosi József

Nálam a majomfa egész nyáron kint van a szabadban. Késő ősszel beviszem a lakás előterébe, ahol a hőmérséklet 10-15 fok. Egész télen nem locsolom, tavasszal aztán újra kiviszem a kertbe

– mondta el József.

A majomfa Dél-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos, innen terjedt el a világ minden részére, mint dísznövény. Természetes élőhelyén, akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Kerekded, húsos levelei és fehér vagy halvány rózsaszín, csillagszerű, apró virágai vannak, amelyek alacsony hőmérsékleten, fagy és huzatmentes helyen, kevés fény mellett, nyugalomban jelennek meg az idősebb növényeken.

Fotó: Martonosi József

Roppant igénytelen növény. Szereti a napfényes helyeket, az öntözésre nem kényes. Télen a legjobb neki a hűvös, de fagymentes, napsütéses hely. Kevés vízzel is beéri, öntözni havonta egyszer is elég, akkor is csak abban az esetben, ha a földje teljesen kiszáradt.

Kiemelt kép: Martonosi József

Az egyszerű trükk, amivel megmentheted szobanövényeid életét
A túlzott öntözés az egyik leggyakoribb oka a szobanövények elpusztulásának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik